Vaření podle Herbáře: sváteční ryba trochu jinak
Pořad plný bylinek Herbář se na České televizi vysílá již od roku 2013. Herečka a zpěvačka Kateřina Winterová, která pořadem provází, seznamuje diváky nejen s bylinami našich luhů a hájů, ale přidává i netradiční recepty a spoustu dalších zajímavostí.
V nejnovějším díle pořadu například představila bylinku řebříček, podle receptu Hildegardy z Bingenu uvařila léčivé víno na kašel, diváky seznámila s maltonovými víny, a také přidala předpis na tradiční sváteční pokrm, v trochu netradičním podání.
Štědrovečerní menu se v českých domácnostech se může odlišovat. Někdo servíruje tradičně rybu, konkrétně kapra, jiný si raději pochutná na smaženém řízku. Kdo chce letos trochu experimentovat, může vyzkoušet předpis, který představila Kateřina Winterová v bylinkami provoněném Herbáři.
Moderátorka si zakládá na tom, aby suroviny, z nichž jídlo chystá, pocházely v co největší míře z lokálních zdrojů. A tak i při volbě receptu na sváteční tabuli sáhla po české rybě – candátovi. Tato dravá ryba má na podzim a v zimě lovnou sezonu, a tak se její použití přímo nabízí.
Candát s máslovou omáčkou s vínem
Pro 2 osoby potřebujete:
2 ks candáta
1 pór
2 šalotky
2 dcl bílého vína
2 lžíce jablečného octa
½ lžičky mletého nového koření
6 kuliček černého pepře
2 ks bobkového listu
150 g másla
olivový olej
sůl
Postup:
1. Rybu umyjeme, osušíme, osolíme zevnitř i zvenku a vložíme ji do pečící nádoby.
2. Pórek nakrájíme na větší špalíčky a poklademe ho na rybu. Candáta zakápneme olivovým olejem a dáme péct na půl hodiny, do trouby předehřáté na 180°C.
3. V mezičase si přichystáme omáčku. Šalotky nakrájíme najemno, vsypeme je do předem připravené pánve, zalijeme dvěma deci vína a jablečným octem.
4. Základ omáčky ochutíme novým kořením, pepřem a bobkovým listem. Směs za občasného míchání redukujeme na mírném plamenu.
5. Jakmile omáčka ztratí přibližně polovinu objemu, začneme postupně přimíchávat máslo. Omáčku nakonec osolíme a podáváme společně s rybou.
Foto: Instagram Kateřiny Winterové
Smažený řízek z vepřové krkovice
Kdo neholduje rybě, může na sváteční tabuli servírovat třeba oblíbenou krkovičku smaženou v trojobalu.
Rybí vývar
Z ryby se dá připravit i velmi chutná a vydatná polévka. I ta může ozdobit štědrovečerní tabuli.