Vaření podle Herbáře: sváteční ryba trochu jinak

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Pořad plný bylinek Herbář se na České televizi vysílá již od roku 2013. Herečka a zpěvačka Kateřina Winterová, která pořadem provází, seznamuje diváky nejen s bylinami našich luhů a hájů, ale přidává i netradiční recepty a spoustu dalších zajímavostí.

nejnovějším díle pořadu například představila bylinku řebříček, podle receptu Hildegardy z Bingenu uvařila léčivé víno na kašel, diváky seznámila s maltonovými víny, a také přidala předpis na tradiční sváteční pokrm, v trochu netradičním podání.

Štědrovečerní menu se v českých domácnostech se může odlišovat. Někdo servíruje tradičně rybu, konkrétně kapra, jiný si raději pochutná na smaženém řízku. Kdo chce letos trochu experimentovat, může vyzkoušet předpis, který představila Kateřina Winterová v bylinkami provoněném Herbáři.

Moderátorka si zakládá na tom, aby suroviny, z nichž jídlo chystá, pocházely v co největší míře z lokálních zdrojů. A tak i při volbě receptu na sváteční tabuli sáhla po české rybě – candátovi. Tato dravá ryba má na podzim a v zimě lovnou sezonu, a tak se její použití přímo nabízí.


Candát s máslovou omáčkou s vínem

Pro 2 osoby potřebujete:

2 ks candáta

1 pór

2 šalotky

2 dcl bílého vína

2 lžíce jablečného octa

½ lžičky mletého nového koření

6 kuliček černého pepře

2 ks bobkového listu

150 g másla

olivový olej

sůl


Postup:

1. Rybu umyjeme, osušíme, osolíme zevnitř i zvenku a vložíme ji do pečící nádoby.


2. Pórek nakrájíme na větší špalíčky a poklademe ho na rybu. Candáta zakápneme olivovým olejem a dáme péct na půl hodiny, do trouby předehřáté na 180°C.


3. V mezičase si přichystáme omáčku. Šalotky nakrájíme najemno, vsypeme je do předem připravené pánve, zalijeme dvěma deci vína a jablečným octem.


4. Základ omáčky ochutíme novým kořením, pepřem a bobkovým listem. Směs za občasného míchání redukujeme na mírném plamenu.


5. Jakmile omáčka ztratí přibližně polovinu objemu, začneme postupně přimíchávat máslo. Omáčku nakonec osolíme a podáváme společně s rybou.



Foto: Instagram Kateřiny Winterové


Smažený kapr

Smažený kapr


Pro někoho by Vánoce bez podkoviček smaženého kapra nebyly pravými svátky.


Smažený řízek z vepřové krkovice

Smažený řízek z vepřové krkovice


Kdo neholduje rybě, může na sváteční tabuli servírovat třeba oblíbenou krkovičku smaženou v trojobalu.


Bramborový salát

Bramborový salát


Další vánoční klasika, která se tradičně podává jako příloha k rybě.


Rybí vývar

Rybí vývar


Z ryby se dá připravit i velmi chutná a vydatná polévka. I ta může ozdobit štědrovečerní tabuli.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Vaření podle Herbáře: sváteční ryba trochu jinak, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: vaření, podle, herbáře:, sváteční, ryba, trochu, jinak.


×