Jak si levně zvýšit imunitu? Vsaďte na kysané zelí.
Často námi opomíjené kysané zelí patří mezi superpotraviny hlavně pro svůj vysoký obsah vitamínu C, K, A, železa a vlákniny. Také nám nabízí probiotika a mnoho dalších důležitých látek, tolik prospěšných našemu zdraví.
Především je ale třeba rozlišit mezi druhy kysaného zelí, které jsou k mání v našich obchodech. Je známo, že sterilováním či pasterizováním se obsah vitamínů a probiotik v zelí podstatně sníží. Sterilované zelí ve sklenici jich tedy bude obsahovat mnohem menší množství, než čerstvé kysané zelí skladované v ledničce. Při nákupu chlazeného kysaného zelí v sáčku zase nesmíme opomenout přečíst si důkladně etiketu na obalu. Tak sami zjistíme, jaké konzervanty byly použity a zda je zelí sterilované.
Kysané zelí dokáže zlepšit vaše zažívání během pár dní. Pokud trpíte špatným trávením či nadýmáním, zkuste to s kysaným zelím. Dokáže upravit střevní mikroflóru a zlepšit rovnováhu trávicího systému. A protože až 75 procent našeho imunitního systému se nachází ve střevech, díky kysanému zelí si zvýšíte celkovou odolnost proti infekcím a aktivizujete imunitní systém, který pak snáze bojuje proti virům a bakteriím.
Kysané zelí je nízkokalorické, obsahuje velké množství vlákniny, a je tudíž prospěšné i při redukčních dietách. Také zrychluje odvádění škodlivých odpadních látek z těla. Vláknina v kysaném zelí nás, kromě jiného, chrání před kardiovaskulárními chorobami.
Vitamíny C a A, obsažené v kysaném zelí, jsou důležité pro pevnost kostí. Vitamín C a kyselina mléčná zlepšují vstřebávání železa z rostlinných zdrojů. Kysané zelí je díky vitamínu A, který snižuje riziko šedého zákalu a makulární degenerace, spojováno i s lepším zdravím očí. Vitamín A také udržuje pokožku zdravější a mladší, odstraňuje skvrny a zpomaluje vznik vrásek.
Antioxidanty obsažené v zelí mají protizánětlivé schopnosti a mohou snižovat bolest zanícených oblastí. Antioxidanty a vláknina jsou také důležitou součástí prevence proti rakovině. Vysoká hladina železa v kysaném zelí je našemu tělu prospěšná mnoha způsoby, například pomáhá předcházet bolestem hlavy a únavě.
Jako to je skoro ve všem, i tady samozřejmě platí zásada, že nic se nemá přehánět. Kysané zelí je našemu organizmu prospěšné. Pokud ho nebudeme v našem jídelníčku vynechávat a občas si na něm pochutnáme, může nám velmi prospět. Kromě všech těch užitečných živin ale obsahuje i sodík, který je ve vyšších dávkách pro naše tělo škodlivý. Takže to samozřejmě nesmíme zase přehánět.
Nejzdravější je kysané zelí syrové. Ale prospěje nám i to šetrně tepelně upravené, protože kromě toho, že je zdravé, do některých jídel prostě patří a máme ho rádi. A tak pár receptů na jídla se zelím, jen pro vaši inspiraci, jistě neuškodí.

Polévka z kysaného zelí se slaninou
Hustá a sytá polévka která může být skvělou večeří hlavně v chladných měsících roku.

Kysané zelí s červenou řepou
Jídlo pro posílení naší imunity jako stvořené. Tohle byste měli vyzkoušet.