Vápník je velice důležitý pro naše tělo máte ho však dostatek?
Vápník má nepostradatelnou funkci v našem dokonalém, ale velmi složitém těle. Víte však v jakých potravinách ho najdete a jak ho správně konzumovat? Spolu s hořčíkem a fosforem tvoří základní stavební prvky naší kostry a zubů. Zároveň je velmi důležitý pro funkci buněk, svalové stahy, přenos nervových impulsů a srážení krve.
Základní stavební materiál
Pro naše kosti je pravidelný přísun vápníku takřka nepostradatelný. Je to jejich základní stavební materiál a jeho nedostatek se může velmi negativně podepsat na vašem zdraví formou paradentózy či osteoporózy. Pokud trpíte nespavostí, nervozitou, necitlivostí horních a dolních končetin, ztrátou paměti, depresemi, podrážděností a jinými duševními poruchami měli byste začít zvýšit dávky vápníku do vašeho těla.
Kombinujte vitamin D + vápník
Aby vaše tělo vápník správně vstřebalo je důležité vápník konzumovat spolu s vitamínem D, který se nejčastěji vyskytuje ve vláknině, rybách, houbách, vaječných žloutcích a cereáliích. Koho tedy trápí nedostatek vitaminu D, trápí ho i nedostatek vápníku. Měli byste se vyhnout nadměrnému množství proteinů, kávě soli a alkoholu, protože právě ty podporují vylučování vápníku z těla.
Zdroje vápníků
Základem pevného zdraví je pestrá a vyvážená strava. Denně zkonzumujte alespoň dva šálky potravin, které jsou bohaté na dobře vstřebatelný vápník. Patří mezi ně čínské zelí, listy řepy vodnice, listová hořčice, další brukvovité druhy, tofu bohaté na vápník. Výborným zdrojem vápníku je také mák, který obsahuje obrovské množství vápníku a to až 1400 mg, sezamové semínko, mandle, květák a para ořechy.
Vápníkový paradox
Zejména v západních zemích se konzumuje vápník zejména z mléčných produktů. Paradox je, že zejména v těchto zemích existuje vysoké procento zlomenin a řídnutí kostí. To souvisí především s nadměrným příjmem bílkovin z živočišných produktů a cukrů ze zpracovaných potravin, které při trávení silně okyselují organismus. Naše tělo pak musí pro nastavení už zmíněné acidobazické rovnováhy využít vápníkové rezervy z kostí. Správný přísun vápníku tedy souvisí s celkovou skladbou vašeho jídelníčku.

Makové raw kuličky
Můžete si vyrobit válečky nebo kuličky a dle chuti ještě ozdobit vlašským ořechem.

Sladká svačina do sklenice
Hotovou ji máte za několik minut a přitom vám dodá pořádnou dávku energie.

Houby plněné špenátem, chlebem, česnekem a bylinkami
Houby plněné špenátem, chlebem, česnekem a bylinkami jsou báječný předkrm.

Jogurtový pohár s ovocem a cereáliemi
Jogurtový pohár s ovocem a cereáliemi může být velmi sytou a zdravou snídaní.