Top 10 saláty
Oblíbené jídlo, které vznikne smícháním různých, někdy i nečekaných, druhů potravin, okořeněné čerstvým nebo sušeným kořením, a třeba ještě zalité jednou z mnoha zálivek, známe bezesporu všichni. Salát může být hlavním jídlem, nebo jen přílohou, může být jen zeleninový pro vegetariány, může být s masem, může obsahovat sýry, vejce, těstoviny, luštěniny, může být teplý i studený, nebo třeba ovocný.
Zkrátka takový salát, to je jídlo, při jehož přípravě můžeme naplno využít svou fantazii. Můžeme zkombinovat potraviny podle svých chutí a vymýšlet si kombinace surovin třeba podle toho, co máme zrovna doma. Jsou tu ale i prověřené a vyzkoušené recepty, se kterými nemůžeme nikdy udělat chybu.
Saláty podávané jako hlavní jídlo jsou syté, mnohdy kromě zeleniny obsahují různé druhy masa, třeba i rybího. Jejich součástí bývá majonéza nebo všechny druhy olejů. V zeleninových salátech se většinou setkáváme se zálivkami lehčími, okořeněnými různými čerstvými bylinkami. Můžeme je podávat třeba s opečenými tousty nebo s čerstvým pečivem.
Jednou z výhod salátů je i to, že jejich přípravu zvládne i kuchař začátečník. A čas, který vynaložíme na jejich přípravu, bývá většinou velmi krátký. Není snad potřeba dodávat, že ovoce, zelenina nebo bylinky potřebné k výrobě salátu by měly být v každém případě čerstvé.
Některé ze známých i méně známých receptů jsou tady:
1. Vaječný salát s domácí majonézou
Tento salát může být součástí studené mísy, můžeme ho jako hlavní jídlo podávat s pečivem nebo ho s úspěchem použijeme při přípravě chlebíčků pro studené pohoštění.
Typický představitel salátu podávaného jako hlavní jídlo. Obsahuje kuřecí maso, spoustu zeleniny a olivový olej. Je lehký, plný vitamínů a může plnohodnotně zastoupit oběd nebo večeři.
Jedna z podob lehkého salátu s rajčaty a mozarellou. Snadno a rychle ho připravíme a k přípravě stačí pár základních surovin. Bazalka a zálivka s chutí octa balsamico je pro tento salát charakteristická.
Další z dobře známých a oblíbených salátů. Připravený doma z čerstvého zelí je vitamínovou bombou. Jako přílohu ho můžeme podávat ke grilovaným nebo pečeným masům, nebo samotný jen s kouskem pečiva.
5. Salát z kuskusu s kuřecím masem a zeleninou
Salát, který můžeme servírovat teplý nebo studený. Jako hlavní jídlo k obědu nebo večeři je naprosto postačující. Je to sytá a dobře okořeněná směs zeleniny, hub, oliv a dalších přísad.
Trochu času navíc při vaření cizrny nám zcela vynahradí skvělá chuť salátu s konzervovaným tuňákem. A navíc je to hodně zdravé jídlo. Česnek a jablečný ocet spolu s ostatními přísadami dodají tomuto salátu tu správnou chuť.
Tohle je opravdu rychle připravené jídlo. Čerstvý špenát, plísňový sýr niva a pár dalších přísad do zálivky. Kdo má rád pikantní sýry, ten by si tento recept neměl nechat ujít.
Chutný a sytý salát, který také nahradí hlavní chod. Podáváme ho vychlazený a kromě hlávkového salátu můžeme použít některý z dalších druhů, třeba ledový nebo římský.
9. Salát Caesar
Jedna z variant tohoto původně mexického jídla. Římský salát a chuť ančoviček s worcesterskou omáčkou jsou pro tento salát charakteristické. Můžeme nahradit rajčátka kousky upečeného kuřecího masa a nesmějí chybět opečené krutony.
Tady myslím není co dodat. Na tuto neoddělitelnou součást našich vánočních tabulí nemůžeme samozřejmě zapomenout. Snad nejznámější ze všech salátů, každý z nás má asi rodinný recept, tady máme jeden velmi chutný, klasický a prověřený.
Saláty ve všech podobách si získávají stále větší a větší oblibu. A nejen ty zeleninové. Je to pestrý pokrm, spojuje v sobě spoustu chutí a vůní, láká nás svou univerzálností. Hodí se nejen jako hlavní jídlo, ale stejně tak i jako pohoštění pro hosty, jako lehké přílohy k masům nebo třeba k omeletám. Zkrátka, se salátem nemůžeme nikdy šlápnout vedle.