Top 10 těstovinových jídel
Už římský císař Tiberius, o němž jedni historici dnes tvrdí, že byl zvrácený despota, a druzí zase, že byl uvážlivý politik, si podle dochovaných záznamů již v 1. století n. l. zřejmě pochutnával na rybách a mase obloženém těstovinami „lasagne“. I dnes si těstoviny spojujeme většinou s italskou kuchyní, jednoduše nejspíš proto, že z Itálie pocházejí.
Je to potravinový produkt, vyrobený z nekynutého těsta, připraveného většinou z pšenice, pitné vody a přísad k ochucení či obarvení. Máme těstoviny vaječné a bezvaječné, těstoviny ječné, žitné, pšeničné, špaldové, pohankové, rýžové či kukuřičné.
Těstoviny jsou v kuchyni velmi oblíbenou surovinou pro svou variabilitu, snadnost a rychlost přípravy. Můžeme mít těstoviny plněné, se smetanovými omáčkami, nebo lehké těstovinové saláty plné zeleniny, sýrů a bylinek. A nesmíme zapomínat na těstoviny polévkové. Jako zavářka jsou v kuchyni nepostradatelné. Existují určitě nejméně stovky receptů, jak připravit chutné jídlo z těstovin. Pár jich tu máme i my.
1. Šunkofleky
Klasické a prověřené jídlo z těstovin a uzeného masa. Patří k nejmilovanějším a nesnadnějším jídlům z těstovin u nás. Kromě uzeného masa, což je klasika, můžeme použít také třeba nakrájenou cuketu nebo houby. Zapečené těstoviny jsou prostě jednoznačná jednička.
2. Boloňské špagety
Směs z kvalitního mletého masa, olivový olej, voňavé koření, bylinky a špagety, možná trochu červeného vína a nakonec strouhaný parmazán? Asi každý zná recept na toto skvělé jídlo trochu jinak. Dokonce i Italové se přou o to, co tam patří a co rozhodně ne, a snad i ty špagety neměly původně s touto omáčkou nic společného. Ale ve finále záleží asi tedy především na tom, co komu chutná. Tady je jedna z možností.
3. Lasagně
Široké italské těstoviny, které zapékáme se sýry, mletým masem a spoustou voňavého koření. Rajčata a česnek nesmějí chybět. Těstoviny si můžeme připravit doma, ale rychlejší je koupit plátky těstovin už jako polotovar v obchodě. Hotové jídlo uskladněné v chladnu chutná i druhý den, možná i lépe.
4. Těstovinový salát s kuřecím masem
Těstovinové saláty jsou lehká jídla, která vaříme hlavně v létě. Zasytí nás, ale náš trávicí systém příliš nezatíží. Jejich příprava je i časově nenáročná a snadná i pro začátečníky. Pár ingrediencí orestujeme na oleji, smícháme s uvařenými těstovinami, můžeme přidat zálivku a vše je hotovo. Toto jídlo navíc můžeme jíst i zastudena.
5. Zapečené těstoviny s brokolicí a lososem
Další z receptů na zapékané těstoviny, tentokrát s rybou. Asi není třeba nic dodávat. Losos je prostě skvělá ryba vždy. A spolu s brokolicí a čedarem si můžeme být jisti, že jíme nejen velmi chutné, ale také zdravé jídlo.
6. Těstovinový salát s tuňákem
Další salát z těstovin, tentokrát s konzervovaným tuňákem a nakládanou zeleninou, je lahůdka, kterou si můžeme připravit kdykoliv, protože potřebné suroviny většinou všichni najdeme ve spíži. Lehká, chutná a rychle připravená večeře.
7. Omáčka Alfredo na těstoviny
Omáčka Alfredo je jednou ze spousty smetanových omáček vhodných k těstovinám. Tato lahodná omáčka ze dvou druhů sýra a smetany vás určitě nadchne jak svou snadnou přípravou, tak báječnou chutí. Z těstovin se hodí třeba široké nudle, ale v podstatě můžeme použít jakékoliv.
8. Jarní zeleninové tagliatelle s citronem a pažitkou
Vůně pažitky a jarní zeleniny kterou v tomto receptu požíváme, je svěží a oprávněně slibuje lehké a chutné jídlo. Tagliatelle jsou tradiční italské těstoviny, dlouhé ploché nudle s výtečnou chutí. Podávají se hlavně s různými omáčkami, třeba s boloňskou a nebo právě s touto jarní zeleninovou.
9. Těstoviny s chřestem, lososem a fazolkami
Čerstvé zelené fazolky, chřest, široké nudle a kousky lososa, to vše slibuje chuťově výjimečný pokrm. Je to další z mnoha a mnoha těstovinových salátů a je opravdu skvělý. Omáčka ze smetany, cibulek a vína ho skvěle doplní.
10. Vydatná polévka s těstovinami
Tady záleží na tom, jaké těstoviny použijeme. Máme nepřeberné množství možností. Mohou být plněné nebo neplněné, drobné či větší. Vydatná polévka, která obsahuje i spoustu zeleniny, třeba i nakonec ještě posypaná strouhaným parmazánem, může být skvělou večeří nebo vydatnou přesnídávkou.
Těstoviny jsou skvělý vynález. Snadno skladovatelné, vždy po ruce. V každém obchodě s potravinami jsou k mání. Nebo si je můžeme připravit i sami doma. Stačí vědět pár pravidel při jejich přípravě (třeba to, že se doporučuje vařit je v osolené vodě) a můžeme se pustit do vaření.