Lesklé vláčné perníčky recept
Perníčky mají své místo v české kuchyni. Po upečení se vláčné perníčky mohou zdobit polevou. Používají i jako ozdoby na stromeček. Stačí před pečením udělat špejlí do perníku dírku.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 ks vaječný bílek (na cukrovou polevu)
- 3 ks vajíčka
- 1 kávová lžička skořice – mletá
- 1 kávová lžička šťáva z citrónu (na ochucení polevy)
- 0,1 kg med – např. lesní
- 0,65 kg mouka – hladká
- 1 kávová lžička jedlá soda
- 0,15 kg cukr – moučkový (na polevu na ozdobení)
- 1 ks kypřicí prášek do perníku
- ¼ kg cukr - moučkový
- 50 g kvalitní sádlo
Způsob přípravy
Sypké suroviny promícháme, spolu s kořením. Zvlášť necháme suroviny na polevu. Vmícháme sádlo. Přidáme vajíčka. Nandáme med. Prohněteme, nejlépe rukama.
Zabalené těsto uskladníme na pár hodin v chladničce.
Potom ho rozválíme na vále a vykrajovátky vykrojíme. Pečeme na plechu vyložené pečícím papírem, zhruba čtvrt hodiny.
Po vyndání z trouby, mašlovačkou potřeme perníčky, vyšlehaným vejcem. Budou se pěkně lesknout. Během pečení si připravíme polevu např. bílou. Metličkou vyšleháme šťávu z citrónu s moučkovým cukrem a jedním bílkem. Poleva by se měla lehce táhnout. Hustotu upravíme cukrem nebo naředíme šťávou z citrónu.