Rizoto s krevetami recept
Rizoto s krevetami je jednoduchý pokrm s vynikající chutí.Vůně a chuť parmazánu mu dodá ten správný říz.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 8 hrnků kuřecího vývaru
- 1(2 hrnku bílého vína
- 2 hrnky rýže
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- špetka mletého černého pepře
- 500 g syrových krevet
- 1/2 lžičky mleté papriky
- špetka soli
- 1 hrnek nasekané zelené petržele
- 1 1/2 hrnku strouhaného parmezánu
Způsob přípravy
Rizoto s krevetami je jednoduchý pokrm s vynikající chutí.Vůně a chuť parmazánu mu dodá ten správný říz. Troubu předehřejeme na 100 stupňů.Krevety očistíme a naskládáme je na misku v jedné vrstvě. Pokapeme je olejem, osolíme, opepříme a okořeníme paprikou. Pak je uložíme do chladnu než si připravíme rizoto. V hrnci zahřejeme vývar na střední teplotu. Ve vyšší pánvi rozpustíme máslo, přidáme utřený česnek a nadrobno nakrájenou cibuli.Podusíme vše asi 3 minuty, až cibule začne hnědnout. Nyní přidáme do pánve rýži a dobře promícháme.Minutu rýži restujeme, pak přilijeme víno.Za občasného míchání rýži vaříme dokud se víno nevyvaří.
Nyní po částech postupně přiléváme teplý vývar. Když se vyvaří, přilijeme znovu a tímto způsobem rýži zvolna uvaříme. Konzistence by nakonec měla připomínat hustou kaši.Celý proces vaření trvá asi 18 minut.Pět minut před uvařením rizota vložíme okořeněné krevety na vymazaném plechu do předehřáté trouby a opékáme je 5 minut dorůžova. Hotovou rýži promícháme s parmezánem a nasekanou petrželkou a podle chuti můžeme přisolit a okořenit pepřem. Na jednotlivé porce rizota položíme opečené krevety a vše ozdobíme zbylou petrželkou.