Svatomartinské tradice: proč se jí husy a pije mladé víno?
Nejen sníh je spojený s postavou Martina. Se svátkem tohoto světce souvisí i konzumace dobrého jídla a pití. Vždyť sama pranostika míní, že radost Martina je husa a džbán vína. Znáte tradice, které se k tomuto dni váží a víte, na čem si pochutnat?
Jméno Martin je šestým nejužívanějším mužským jménem v naší republice a populární byl i Martin z Tours, který byl svatořečený a dnes je známý jako svatý Martin. Žil ve čtvrtém století našeho letopočtu a než se stal církevním hodnostářem, sloužil jako římský voják. Martin byl údajně čestný, šlechetný člověk a po jednom vykonaném dobrém skutku měl zažít Kristovo zjevení. To ho inspirovalo, aby opustil vojenskou službu, stáhl se do ústraní a přijal křest. V duchovní kariéře to dotáhl vysoko, až na biskupa.
Proč je na Martina husa na pekáči
Právě s jeho jmenováním do významného církevního úřadu se na scéně objevují husy. O spojení svatého Martina s bílým ptákem koluje řada historek a jedna tvrdí, že tento křesťan o jmenování do funkce biskupa nestál a před delegací se ukryl do husího chlívku. Jeho obyvatelkám se však nezvaný host vůbec nelíbil, a proto začaly hlasitě kejhat, čímž vetřelce prozradily. Za trest prý musí o jeho svátku skončit na pekáči.
A zase ty husy...
Tradice pečení martinských hus má hluboké kořeny, které sahají až do 15. století. Pečínka byla oblíbená u šlechticů i prostého lidu a jisté zákonitosti mělo i porcování jejího masa. Nejmladší čeledín dostal zpravidla křídlo, aby při práci lítal. Staršímu bylo přiděleno stehno, které mu mělo dodat sílu, hospodář si pochutnal na mase s prsní kostí, z níž později věštil jak bude vypadat následující zima. Spotřebovaly se i blány z husího masa, které se vkládaly do bot jako léčebný prostředek proti pocení a omrznutí.
Když pomineme mystiku spojenou s husími pečínkami, šlo při vraždění této drůbeže hlavně o praktickou záležitost. Zvířata nevhodná pro chov se před zimou vyřazovala, aby se nemusela v době nouze krmit, a tak končila jako sváteční oběd.
Svatý Martin dříve a dnes
V dobách dávno minulých platil svátek svatého Martina jako začátek zimy. V tu dobu se v hospodářstvích hodně úřadovalo - vypláceli se zaměstnanci a poddaní odváděli daně. Také se konaly výroční trhy a v některých krajích dokonce i posvícení. Vždyť do doby adventní byl už jen skok a období před Vánoci bylo ve znamení půstu.
Kromě pečení hus a výroby paštik, se na svatého Martina pekly také rohlíky. Tvarem připomínaly podkovu nebo zvířecí roh a plnily se mákem nebo povidly.
Dodnes se udržela tradice pečení husí a přidalo se také koštování mladého vína. Ochutnávání takzvaného Svatomartinského má přitom velmi přesná pravidla. Láhev s prvním vínem vyrobeným ze sklizně téhož roku, se smí poprvé otevřít 11. 11. v 11 hodin. Tak na zdraví a na svatého Martina!

Staročeská husa s červeným zelím
Husy se u nás konzumují hlavně v listopadu, ale i během zimního období je husa se zelím ideální sváteční oběd.

Pečená husí stehna
Kdo nechce ztrácet čas s pečením celého ptáka, může sáhnout po jeho naporcovaných kusech. I samotná stehna z husy chutnají skvěle.