Trocha historie koření - nepostradatelné ingredience vaření...

Adéla S.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Dává jídlu jedinečnou chuť, blahodárně působí na naše zdraví a je hluboce zapsáno v historii lidstva. Koření je jednou z nejdůležitějších ingrediencí, bez které si vaření neumíme představit. Komodita kvůli které se v historii vedly války.

Mák v období neolitu

Již první archeologické nálezy dokládají, že koření se začalo používat k dochucování masa už v období neolitu, kdy se nejčastěji používal mák a kmín. Nejstarší písemné zprávy o používání koření pocházejí z Číny a to 3000 let před našim letopočtem. V Egyptě 2000 let před naším letopočtem nejčastěji používali zase anýz, hořčici, kmín, koriandr, mátu, pelyněk, skořici nebo šafrán. Na břehu řek Eufrat a Tigris pěstovali dávní Sumerové fenykl, kmín, koriandr, šafrán a tymián. Staří Indové naopak velmi často používali kardamon, kurkumu, hřebíček, muškátový květ, pepř a skořici. V Evropě začíná zlatý věk koření ve středověku a po skončení křížových výprav se výrazně rozšířil obchod s kořením.

Stezka přes Péšávar

Obchody s kořením tehdy procházely po nebezpečných a kamenitých cestách z Číny, Indonésie, Cejlony a Indie do Východního středomoří. Jedna z nejoblíbenějších cest byla stezka přes Péšávar, průsmyk Khyber, Afghánistán a Persii až do Evropy. S kořením neobchodovali pouze Féničané, Arabové a Římané, ale také Benátčané a Janované. Až Portugalci však objevili novou cestu vedoucí přes moře kolem mysu Dobré naděje. Objevení této cesty vedlo ke konkurenčním bojům, které trvaly stovky let. Přesto se s kořením ani tehdy nepřestávalo obchodovat.


Krvavá cena koření

Věk evropských zámořských objevů byl pro obchod s kořením doslova revoluční. Například holandští mořeplavci, kteří objevili Indonésii si chtěli uchovat monopol na dovoz hřebíčku mnohdy za krvavou cenu. Lidem, kteří se snažili pěstovat hřebíček mimo jejich vědomí, sekali například ruce. Kromě hřebíčku má pohnutou historii také muškátový oříšek, protože o monopol na jeho pěstování se vedla velká vleklá válka. Tuto válku nakonec vyhráli Portugalci a získali nadvládu a výhradně ho dováželi do Evropy. Dovoz koření pro evropské země kromě finančního zisku měl další rozměr. Ze zisku z prodeje koření se nejčastěji financovali velice nákladné objevné plavby a to nebyla malá částka.

Kořeněná mrkvová polévka

Kořeněná mrkvová polévka


Kořeněná mrkvová polévka podmanivě kombinuje chuť kari koření se sladkostí mrkve.


Grilované  jehněčí kotlety s provensálským kořením

Grilované jehněčí kotlety s provensálským kořením


Grilované jehněčí kotlety s provensálským kořením nabízí neuvěřitelnou chuť vytvořenou spojením česneku, hořčice a bylinek.


Předkrm  z jicama s limetkovou šťávou a chilli kořením

Předkrm z jicama s limetkovou šťávou a chilli kořením


Předkrm z jicama s limetkovou šťávou a chilli kořením je velmi zdravé jídlo.


Minidortíčky s  kořením kardamom

Minidortíčky s kořením kardamom


Minidortíčky s kořením kardamom, ozdobené třeba moučkovým cukrem nebo bílou polevou, mohou také ozdobit náš velikonoční stůl.


Kachna dušená s kořením

Kachna dušená s kořením


Kachna dušená s kořením chutná jako zvěřina i když je domácí.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Trocha historie koření - nepostradatelné ingredience vaření..., je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: trocha, historie, koření, nepostradatelné, ingredience, vaření....

Kde najít informace



×