Bořšč recept
Tento tradiční ukrajinský recept se uchytil i v naší, české kuchyni. Vyniká nejen krásnou, tmavě rudou barvou, kterou mu dodává červená řepa, ale také zajímavou chutí. Tato polévka se vaří především na podzim, kdy je sklizeň červené řepy.
Ingredience receptu
- 300 g hovězího hrudí
- 500 g červené řepy
- 50 g přepuštěného másla nebo sádla
- 1 cibule
- 1 větší mrkev
- 2 petržele
- ¼ středně velkého celeru
- 1 bobkový list
- 5 kuliček černého pepře
- 1 lžíce vinného octa
- ½ hlávky bílého zelí
- sůl
- pepř
- cukr
- zakysaná smetana na ozdobu
Způsob přípravy
Do většího hrnce nalijeme vodu a mírně ji osolíme. Pak přidáme lehce naklepané maso, tekutinu přivedeme k varu, zmírníme plamen a hovězí vaříme do měkka, asi 70 minut. Poté maso vyjmeme, nakrájíme na středně velké kostky a vývar odložíme stranou.
Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno. Zeleninu - mrkev, petržel, celer, zelí, řepu, - očistíme a nakrájíme na nudličky. Při čištění řepy používáme jednorázové rukavice, abychom zabránili obarvení rukou.
V čistém hrnci rozehřejeme tuk, přidáme cibuli a krátce ji orestujeme. Pak přisypeme nakrájenou zeleninu a pár minut opékáme. Směs dochutíme octem a přilijeme scezený vývar, který jsme odložili stranou.
Do polévky vmícháme nakrájené maso, promícháme a znovu vaříme tak dlouho, dokud zelenina nezměkne.
Polévku nakonec dochutíme solí, pepřem a dle potřeby ji přikyselíme a přisladíme. Pokrm podáváme v hlubokém talíři, ozdobený lžící zakysané smetany.