Vaření v páře je snadné, rychlé, ale především zdravé
Vaření v páře má možná většina z nás spojené nanejvýš s ohříváním knedlíků, jak to dělaly už naše babičky, nebo s dietami, které musí držet někteří z nás. Je to ale úplně jinak. Vaření v páře je moderní a hlavně zdravý způsob vaření, který vyhledává stále více a více kuchařů a kuchařek. A mají pro to hodně důvodů.
Tak především, v páře lze uvařit téměř vše. Od drůbežího masa až po ryby, zeleninu, rýži, luštěniny, brambory a mnoho dalších potravin.
Je to zdravé vaření především proto, že tímto způsobem přípravy jídla se neničí tolik vitamínů a minerálních látek, jako při smažení nebo vaření ve vodě. Potraviny si při tom uchovávají svůj svěží vzhled, což oceníme hlavně u zeleniny. Rozvařená, bledá zelenina se stane minulostí. Také si každá z potravin zachová svou přirozenou chuť, takže jídlo je mnohem chutnější. Vaření v páře je z těchto důvodů vhodné zvláště pro děti, a to i pro kojence. Maminka má jistotu, že je jídlo připravené zdravě, a že obsahuje všechny tolik potřebné vitamíny. Určitě bude dětem takto připravená zelenina mnohem více chutnat. Chcete-li se vyhnout přemíře smažených nezdravých pokrmů nebo průmyslově připravovaným jídlům, vaření a pečení v páře by mohlo být tou správnou cestou.
Je to vaření bez tuku. Jednak je velmi kalorický, také se snadno přepaluje, a to už našemu zdraví škodí. Do hotového jídla pak klidně můžeme přidat trochu zdravého panenského olivového oleje.
Vaření v páře šetří i náš čas. Stačí potraviny očistit a omýt, případně nakrájet, podlít vodou a pohlídat si čas. Je to velmi jednoduché. Nakonec jen uvařené jídlo okořeníme podle své chuti, přidáme třeba trochu olivového oleje, čerstvé bylinky, případně omáčku nebo dip, a vše je hotové.
Při vaření v páře je dobré dodržovat několik zásad :
- potraviny nakrájejte na menší kousky.
- pokud vaříte v parním hrnci, do spodních přihrádek vkládejte potraviny, které se vaří nejdéle
- po uvaření nenechávejte jídlo v hrnci ani na pařáčku, protože horká pára stále působí a mohli byste ho snadno převařit
- buďte opatrní při manipulaci s hotovými jídly při vyndavání z hrnce, pozor na opaření
Jestliže vaříte pro jednoho či pro dva, snadno si při vaření v páře vystačíte s obyčejným pařáčkem a větším hrncem s poklicí. Pokud ale nechcete být omezeni množstvím potravin, nebo vaříte pro početnější rodinu, můžete si pořídit parní hrnec. Na trhu je spousta druhů i velikostí. Výhodou parního hrnce je také to, že můžete vařit bez obav současně několik jídel najednou. V parním hrnci můžete hotové jídlo také ohřívat.
Kromě všech těchto nesporných výhod má vaření v páře ještě jednu. Žádný nepříjemný zápach v kuchyni po horkém, či dokonce přepáleném oleji. Vaše kuchyně bude vonět pouze po dobře připravené zelenině, bylinkách a zdravě připraveném mase. Také odpadá složité drhnutí připálených hrnců a mastných pánví.
Jestliže vás příprava jídel v páře oslovila, můžete své vaření ještě více zdokonalit, a to parním pečením. A na to jsou tu parní trouby. Maso upečné v parní troubě je křupavé a šťavnaté. Je velmi vhodné také pro pomalé pečení, například pro krůty, kachny, husy. Moučníky, chleba, koláče a buchty jsou zase vláčné a nadýchané. Parní troubu si můžete vybrat z mnoha na trhu nabízených, přesně podle svých představ. Nebo spíš by pro vás byla vhodná trouba kombinovaná? I tak to jde.
Stále více z nás se přiklání ke zdravému způsobu života. Kromě zdravého prostředí pro život, chceme pro sebe a pro své děti i zdravé potraviny bez škodlivých látek. Hodně se také vracíme, někdo alespoň občas, k domácímu vaření. Ve své kuchyni si připravujeme jídlo podle svých chutí, podle prověřených receptů i podle těch vlastních vyzkoušených. A právě vaření v páře je také jednou z možností, jak si doma připravit jídlo zdravě, chutně, jednoduše a rychle.