Recepty na víkend
Nejpozději v pátek v poledne se všichni začínáme těšit na víkend. Jsou před námi dva volné dny, se kterými můžeme naložit podle svých představ. Záleží také na ročním období. Víkendy v zimě se, zvlášť u některých sportovně založených lidí, mohou dost lišit od víkendů jarních či letních. Takový víkend na horách zasypaných bílým prašanem je ale nadchne úplně stejně, jako letní víkend strávený někde u jezera nebo výletem do aquaparku. Pro někoho jiného zase může víkend znamenat čas strávený s širší rodinou nebo posezením s přáteli, na které mu v týdnu nezbývá čas. Někdo si zase naplánuje relaxační pobyt v lázních nebo výlet na kole. Jiní zase o víkendech navštěvují galerie, výstavy, divadla, kina, muzea, zámky, hrady a zříceniny. Někdo rád zůstane ve městě, jiný zas raději relaxuje v přírodě. Každý z nás má zkrátka svou představu o tom, jak volna co nejlépe využít.
Otázkou je, zda je dobré si víkend předem důkladně naplánovat. Samozřejmě to záleží hlavně na tom, jak ho chceme strávit, a některé víkendové aktivity se předem naplánovat musí. Je třeba si například rezervovat nocleh a podobně. Pokud si ale svůj víkend plánujeme užít v pohodě, je mít celkovou představu určitě výhodné, ale není zdaleka nutné mít předem naplánovanou každou hodinu. Trocha improvizace není vůbec na škodu a ve výsledku může všemu jen prospět.
Také bychom měli vědět, že není kupodivu vůbec dobré přehánět to o víkendu se spánkem. Představa, že si v těchto dnech "dospíme" spánkový deficit, je zcela nesprávná. Pravidelný a pokud možno dostatečný spánek nám prospěje mnohem více. Jinak by se mohlo stát, že budeme v pondělí ráno vstávat stejně unaveni jako v pátek. Nemáme-li zrovna žádný nápad na další víkend, nebo se venku zrovna žení všichni čerti, mnohdy stačí dobrá kniha. Nebo si můžeme uvařit nějaké složitější jídlo, a pak při dobré kávě se v klidu zamyslet nad svým životem a třeba i trochu plánovat jak dál. I to může být dobře strávený víkend.
Hovězí Stroganoff
Když máme dost času, je docela fajn uvařit si něco, co se nepřipraví jen tím, že suroviny nasypeme do hrnce, vše jen občas zamícháme a stihneme si u vaření ještě přečíst tenkou knížku. U přípravy tohoto jídla stráváme všechen potřebný čas opravdu u plotny. Ale je to tvůrčí proces a mnohé z nás to fakt baví.
Pomalu pečená jehněčí plec
Věřte, že jakmile jednou ochutnáte pomalu pečené jehněčí, budete se k němu často vracet. Sice to zabere trochu více času, než jsme asi u většiny receptů zvyklí, ale ta hlavní dlouhá doba pečení masa, kdy ho jen občas zlehka podlijeme, je pro nás například šancí zahrát si s rodinou třeba nějakou deskovou hru, nebo si vypít s partnerem skleničku vína.
Masový koláč s houbami
V houbové sezóně si můžeme víkend zpestřit sbíráním hub v některém z našich lesů. Příjemný pobyt v přírodě spojíme s užitečným, a jestliže rostou a dokážeme je najít, můžeme si z čerstvých hub připravit některé z mnoha skvělých jídel. Tento masový koláč s houbami je jedním z nich.
Borůvkový koláč
Další recept, při jehož realizaci můžeme použít vlastnoručně nasbírané plody. V krajním případě si v sezóně skočíme na trh a koupíme si borůvky, které nasbírali jiní. Borůvkový koláč z čerstvých plodů totiž symbolizuje léto, prázdniny, dovolenou, koupání, výlety, prostě všechno co nás v tomto období tak baví. Takže i proto si na něm rádi pochutnáme.
Cuketa plněná mletým masem
Cuket je po většinu roku všude dost a jídla z nich připravená jsou výborná. S trochou nadsázky lze říci že cuketu můžeme v podstatě použít v každém receptu. Tento recept na zapečenou mladou cuketu plněnou masem je velmi snadný a výsledek nás příjemně překvapí.