Cuketa na našem stole
Cuketa, někdy se jí říká cukína, patří mezi tykve. Tato zelenina, kterou často hojně pěstujeme na svých zahrádkách, pochází ze Střední Ameriky. Taková, jakou ji u nás známe, ale vznikla až šlechtěním v Itálii. Odtud i její název z italského výrazu pro tykev „zucca“. Její pěstování je snadné, netrpí téměř žádnými chorobami a roste poměrně rychle.
Cuketa má většinou zelenou, žlutozelenou nebo žlutou barvu a tvarem připomíná okurku. Na rozdíl od ní se ale konzumuje většinou tepelně upravená. Plod cukety obsahuje až 91 procent vody, má vysoký obsah karotenu a minerálů, hlavně draslíku. Vyplavuje z našeho těla přebytečnou vodu a soli. Je také velmi vhodná pro redukční diety, protože obsahuje jen velmi málo sacharidů. Prospívá pacientům s vysokým tlakem, chorobami srdce, cukrovkou nebo revmatismem.
V osmdesátých letech se u nás cuketa objevila a od té doby se v naší kuchyni používá v masovém měřítku. Můžeme ji vařit, dusit, péci, zapékat, nakládat i smažit. Má velmi jemnou chuť a snadno přejímá chuť dalších přísad. Proto se hodně upravuje s výrazným kořením, česnekem, bylinkami apod. Velmi oblíbené jídlo je například bramborák z cukety, nebo třeba cukety plněné masem. Také ji grilujeme, bývá skvělou přílohou k masům. Hodně se používá k výrobě různých pyré, dipů a omáček. Zkrátka její možnosti použití v kuchyni jsou obrovské, i když se hodí spíše pro středomořskou a francouzskou kuchyni, než pro tu českou.
Žlutá cuketa je křehčí a chutnější než zelená, a její slupka obsahuje větší obsah hořčíku. Vůbec nejchutnější jsou mladé plody cukety. Nemusí se loupat a mají minimum měkkých semínek.
I když si cukety nepěstujeme sami, téměř celoročně je dostaneme ve všech obchodech se zeleninou. A byla by škoda nevyužít jejich kvalit a neobohatit si tak svůj jídelníček.

Zapečená brokolice s cuketou a špenátem
Zelenina doplněná pikantními kvalitními sýry. Pochoutka pro opravdové labužníky.

Cuketový nákyp s uzeným masem
Výrazné koření a česnek dodá nákypu patřičnou chuť. Spolu s uzeným masem a cuketou nemá tento pokrm, připravený v jednom pekáčku, chybu.

Cuketová polévka
Je to jemné a syté smetanové pyré. Stačí přidat osmaženou housku nebo jen kousek čerstvého pečiva.

Plněná cuketa
Voňavá sýrem a pečenými rajčaty. Místo šunky můžeme použít i anglickou slaninu nebo kousek uzeného masa.

Cuketová pomazánka na topinky
Jak jinak než pikantní pochoutka, která se hodí i k vašim oblíbeným těstovinám.

Bramborák s cuketou pečený v troubě
Půl na půl s bramborami a bez nezdravého smažení na oleji. Zdravé a chutné.

Slaný sýrový koláč s cuketou
Rychlé jídlo z listového těsta, cukety, kopru a dvou druhů sýra. Nejen pro vegetariány.