Bylinky a jejich využití v kuchyni

Tomáš Rohlena

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Bylinky byly a vždy budou tradičním kořením naší kuchyně. Skoro každá hospodyňka na zahrádce pěstuje petrželku, pažitku - základní bylinky naší doby.  
Dnes v obchodech je lze koupit řezané ve svazcích, pěstujeme je na zahrádce nebo v truhlíku za oknem či na balkoně.
 
Bazalka je základní bylinkou, která se  používá do omáček např. na těstoviny. Výrazná chuť čerstvé bazalky je nesrovnatelná se sušenou. Bylinka je vhodná do všech druhů salátů, ale také do polévek.
 
Majoránka se přidává především do bramborových pokrmů, polévek, omáček a do výrobků ze zabíjačky. Ochutit  s ní můžete však i dušené maso, zvěřinu, luštěniny atd.
 
Rozmarýn má tvrdé tenké lístky, které připomínají jehličí. Používá se hlavně ve Špaňelsku, Itálii a Řecku. Rozmarýnem ochucejeme vepřové, jehněčí maso, drubež, ryby a přidáváme do omáček a  do těstovin.
 
Libeček svou vůni připomíná polévkové koření (tzv.Maggi). Ochucujeme jim hlavně polévky, omáčky, do tvarohových pomazánek, do nádivek, k dušenému masu se zeleninou apod. Čerstvý libeček má velmi výraznou vůni, a tak do pokrmů stačí přidat jen několik lístků.
 
Šalvěj má trpkou chuť a intenzivní vůni. Používá se hlavně k ochucení tučnějšího masa, které se tak tímto stane stravitelnějším, do nádivek, ostrých omáček, velice se hodí k rybám, lilkům, fazolím a do zeleninových polévek.
 
Petrželka je u nás všeobecně rozšířená. Lze ji najít snad na každé zahrádce. Ochucujeme jí polévky, vařené brambory, omelety, nádivky , rýžové pokrmy, pomazánky, saláty...
 
Bylinky přidají na chuti a vůni téměř každému jídlu a můžeme je různě kombinovat. Navíc jsou bohatým přísunem vitamínů.

Odkazy na tématické stránky



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Bylinky a jejich využití v kuchyni, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Bylinky a jejich využití v kuchyni.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: bylinky, jejich, využití, kuchyni.

Kde najít informace



×