Krémová houbová polévka recept
Krémová houbová polévka je lahodná smetanová pochoutka. Voní houbami, bylinkami a můžeme ji doplnit i čerstvým pečivem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 450 g očištěných hub
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 šálky kuřecího vývaru
- snítka rozmarýnu
- sůl
- mletý černý pepř
- 6 snítek tymiánu
- 0,5 šálku umleté šalotky
- 0,25 šálku koňaku
- 0,25 šálku sladké smetany
- 0,25 šálku nasekané pažitky
Způsob přípravy
Krémová houbová polévka je lahodná smetanová pochoutka. Voní houbami, bylinkami a můžeme ji doplnit i čerstvým pečivem. Očištěné houby si rozdělíme na kloboučky a nožky. Nožky nakrájíme na malé kousky a vaříme v kuřecím vývaru 60 minut. Na pánvi rozpálíme olej a umletou šalotku na něm osmahneme až zesklovatí. Pak přidáme rozmarýn, tymián a osolíme a opepříme. Vložíme kloboučky z hub nakrájené na menší kousky a velmi zvolna dusíme, až se tekutina z hub vyvaří.
Při tom trochu kroužíme pánví, aby se nám houby nepřilepily na dno. Nyní odstraníme rozmarýnové a tymiánové snítky, přidáme koňak a ještě povaříme, aby byly houby měkké. Nyní vše z pánve přidáme do vývaru, za stálého míchání přidáme ještě smetanu a ohřejeme. Na talíři můžeme polévku podle chuti posypat nasekanou pažitkou.