Domácí karamel recept
Domácí karamel se hodí při přípravě ovocných, zmrzlinových a pudinkových pohárů. Recept je velmi jednoduchý, je však třeba přesně dodržet postup a teplotu všech ingrediencí.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 300 g cukru krupice
- 100 g kvalitního másla
- 200 ml sladké smetany (33%)
Způsob přípravy
Smetanu budeme potřebovat vlažnou, máslo změklé (pozor, ne tekuté). Ve vyšší pánvi za stálého míchání zahříváme cukr, až úplně zkapalní a nejsou v něm žádné kousky.
Nyní opět za stálého míchání přidáváme změklé máslo a zahříváme tak dlouho, až se máslo úplně rozpustí a vznikne jednolitý krém. Teprve nyní pomalu přiléváme teplou smetanu a mícháme tak dlouho, až se vše úplně spojí.
Hotový karamel přes sítko nalijeme do uzavíratelných sklenic a necháme vychladnout. Pak sklenice zavíčkujeme a uložíme do ledničky.