Tipy na zdravé vaření...
Pojďte se společně trochu zamyslet nad tím co jíte a udělejte něco pro své tělo. Odrazí se to na vaši energii, dobré náladě a také peněžence. Přemýšlet nad tím co jíme a v jakém množství se vždy vyplatí.
Méně soli více koření
Pokud denně konzumujete “hotovky” a průmyslově zpracované potraviny, rychle se dostanete k hranici zdravé dávky soli denně. Pokuste se své jídlo solit méně a místo soli využít kvalitní koření. Při výběru koření dbejte na to, aby v kořenící směsi nebyla sůl. Vyzkoušjte například kurkumu, kmín, koriandr, tymián, bazalku, kayenský pepř. Pokud se bez soli přece jen neobejdete nahraďte sůl mořskou řasou Nori.
Zkuste to bez vajec
Zkuste pravidelnou konzumaci vajec nahradit namočeným lněným semínkem. To totiž po namočení začne pouštět specifický sliz, které skvěle funguje jako pojivo a můžete ho použít také do moučníků. Pokud trpíte diabetem lněné semínko je pro vás ta správná volba.
Zelenina bez dusičnanů
Nakrájenou zeleninu vložíme do hrnce s vodou, přidáme 1 lžíci citrónové šťávy a 1 lžičku olivového oleje. Pozvolna na mírném ohni zahřejeme na teplotu těla. Poté odstavíme a necháme 15 minut louhovat. Zeleninu propláchneme pod proudem vody a dál podle potřeby zpracováváme.
Tuky do studené kuchyně
Při přípravě zálivek na saláty nebo jenom k pokapání hotových pokrmů se výborně hodí rostlinné panenské oleje za studena lisované (olivový, sezamový, konopný, pomerančový) . Zachovávají si obsah důležitých vitamínů a minerálních látek, které by se tepelnou úpravou zničily.
Tuky pro restování a smažení
Pro rychlé osmahnutí (restování) se nejlépe hodí řepkový nebo slunečnicový olej. Během smažení dochází ke vzniku vysokých teplot. Proto je vhodné používat tuky, které mají vysoký bod zakouření. Mezi takové se řadí zejména ghí neboli přepuštěné máslo, sádlo nebo kokosový tuk.
Správné vaření luštěnin
Proti nadýmání způsobené luštěninami je důležité namáčet je do vody několik hodin před vařením. Nicméně namáčením se zničí vitamíny skupiny B, z toho důvodu je vhodné luštěniny rychle spařit horkou vodou a poté vařit v nové. Tepelná úprava musí proběhnout minimálně 20 minut nejlépe s přídavkem majoránky, saturejky, kurkumy nebo řasy kombu pro lepší trávení luštěnin.
Kvalitní nádobí
Výběr kvalitního nádobí je naprosto zásadní, protože při zahřívání materiálu může docházet k uvolňování zdraví škodlivých látek. Za zdravotně nezávadné materiály vhodné pro vaření se považuje sklo, keramika, nepoškozené smaltované nádobí, titan, nerez a litina. Naopak nevhodné je nádobí z hliníku, mosazi, mědi a železa.
Zachování vitamínů
Nejzdravější tepelná úprava zeleniny je vaření v páře. Díky tomu se ze zeleniny nevyvaří zdraví prospěšné vitamíny. Pokud musíme zeleninu vařit ve vodě, vaříme co nejkratší dobu a vodu nevyléváme. Můžeme ji použít třeba jako základ do polévek - jsou v ní přítomny důležité živiny, které se vylouhovaly ze zeleniny. Brambory je vhodné vařit ve slupce, aby taktéž nedocházelo k velké ztrátě vitamínů.
Zahušťování pokrmů
Místo klasické mouky do omáček, polévek či gulášů lze snadno použít rozmixovanou zeleninu nejlépe tu obsahující pektin, nebo trochu polenty. Do kysaného zelí také není třeba používat mouku. Stačí najemno nastrouhat jablko. Obsažený pektin má pojivou funkci, a zároveň dojde k jemnému doslazení. Vhodná alternativa do dezertů místo želatiny jsou chia semínka, která navíc obsahují zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny.

Ovocná zálivka na hlávkový salát
Zálivka je nedílnou součástí salátu. Ovocná zálivka s exotickou chutí pomeranče.

Hrachová kaše ze žlutého hrachu
Hrachová kaše ze žlutého hrachu je zdravé jídlo plné bílkovin, vápníku a vitamínu B.

Vepřové ražniči
Vepřové ražniči je jedno z jídel, které můžeme připravovat v létě na zahradě na grilu.

Koprová omáčka s vařenými vejci
Koprová omáčka s vařenými vejci je dobrá s vařenými brambory, nebo i s houskovými knedlíky