Kořeněná mrkvová polévka recept
Kořeněná mrkvová polévka podmanivě kombinuje chuť kari koření se sladkostí mrkve. Je to sytá a hustá polévka, a můžeme ji doplnit čerstvou nebo opečenou bagetkou.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 10 ks středně velkých mrkví
- 1 cibule
- 1,5 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 1 lžíce kari koření
- 2 stroužky česneku
- 2 celerové natě
- 1 lžíce nasekané pažitky
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- mletý černý pepř
Způsob přípravy
Kořeněná mrkvová polévka podmanivě kombinuje chuť kari koření se sladkostí mrkve. Je to sytá a hustá polévka, a můžeme ji doplnit čerstvou nebo opečenou bagetkou. Ve větším hrnci zahřejeme olivový olej na střední teplotu. Přisypeme do něj nadrobno nakrájenou mrkev, utřený česnek a vše krátce osmahneme. Pak přidáme do hrnce kari koření a společně ještě 2 minuty za stálého míchání restujeme. Nyní přilijeme vývar, přidáme na menší kusy nakrájenou mrkev a celerovou nať.
Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a zvolna vaříme asi 30 minut. Občas ji zamícháme. Když mrkev a celer změknou, odstavíme hrnec z plotny a necháme polévku chvíli chladnout. Nyní tyčovým mixérem rozmixujeme zeleninu v hrnci, polévku znovu ohřejeme a dokořeníme solí a pepřem podle chuti. Při podávání do polévky přidáme nasekanou zelenou pažitku.