Využijte všechny zdravé látky v potravinách díky jejich párování

Lukáš Svítil

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Zdá se to jako okrajové téma, ale nevhodné párování jídla a surovin s sebou nese nezanedbatelná rizika. Vaše tělo tím totiž přichází o výživné látky, které jinak umí skvěle využít. A to je opravdu škoda. Inspirujte se proto svěžími smoothie s avokádem, zázvorem nebo matcha tea.

Každé malé dítě ví, že kombinovat limonádu s třešněmi znamená zadělat si na pořádný břichabol. Věc je ale ještě o něco složitější. Kombinací různých potravin můžete bohužel znehodnotit jejich výživové hodnoty. A proto vybalancujte poměr a párování vašich oblíbených pokrmů třeba pomocí čerstvých a lahodných koktejlů smoothie. Načerpáte tolik potřebné vitaminy a také se vám otevřou dveře do neprobádaných končin nejrůznějších chutí.

Většina druhů ovoce a zeleniny obsahuje látky, které se nazývají karotenoidy. To jsou přírodní barviva, která dodávají potravinám krásné pestré odstíny. Setkat se s nimi můžete například v rajčatech, mrkvi nebo špenátu. Vedle toho, že mají tuto estetickou funkci a schopnost, fungují karotenoidy jako přírodní antioxidanty. Ty, jak známo, předcházejí stárnutí buněk. Jsou rozpustné v tucích, a proto kombinace ovoce, zeleniny a zdravých tuků pomáhá schopnosti přijmout více těchto blahodárných látek.

Smoothie s avokádem

Kde jinde hledat zdravé tuky než v avokádu, lněném semínku nebo olivovém oleji. Konzumovat jdou leckterým způsobem, tady je krátký recept na snídaňové smoothie s avokádem.


1 pomeranč
½ banánu
½ zralého avokáda
1 hrst mandlí
50 ml mandlového oleje

Vitamin C a železo

Vitamin C stojí na pomyslném vrcholu celé řady ostatních vitaminů. Je to proto, že už od mala je nám vštěpováno, že vitamin C je ten nejdůležitější. Nicméně přitom se ztrácí ze zřetele, že i železo je pro naše zdraví životně důležité. Svoji potřebnost prokazuje zejména při tvorbě červených krvinek. Železo je v potravinách zastoupeno ve dvou rovinách. Za prvé se železo objevuje především v potravinách bohatých na hemoglobin – v červeném mase, rybách nebo v drůbežím mase. Železo se ale také objevuje v rostlinných zdrojích. Nejdeme ho například v luštěninách, sušeném ovoci, obilninách a zelenině. Abyste z těchto surovin dostali maximum důležitého železa, je vhodné je kombinovat s potravinami, které obsahují vitamin C, což nemusí být nutně jenom citrusové plody, ale také třeba kiwi, brokolice, zelí nebo černý rybíz.
Pokud dáváte přednost rostlinné stravě oproti živočišné, přísun železa lze nahradit konzumací červené řepy.

2 hrsti baby špenátu
1 čajová lžička zázvoru, nadrhnutého
½ nakrájeného grapefruitu
1 lžička medu
150 ml vody

Pít zelený čaj představuje o dost lepší strategii než je třeba pití čaje. Zelený čaj je totiž zázrak. Nejenže by vám měl prodloužit život, ale díky fytonutreintů, které obsahuje, působí také jako prevence a důležitý činitel v obranyschopnosti organismu. Když přidáte do zeleného čaje trochu citronové šťávy, dostanete z něho maximální možné množství užitečných sloučenin.
Během horkých letních dní, kdy asi nikdo moc netouží po horkém čaji, vyzkoušejte matcha tea. Jedná o speciálně namletý prášek, který pochází z Japonska. Díky unikátnímu způsobu zpracování si uchovává vysokou míru antioxidantů, aminokyselin, minerálů a různých vitaminů.

1 hrst jahod
½ banánu
1 lžička prášku matcha tea
250 ml kokosového nápoje
5 kostek ledu


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Využijte všechny zdravé látky v potravinách díky jejich párování, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: využijte, všechny, zdravé, látky, potravinách, díky, jejich, párování.

Kde najít informace



×