Nový dietní trend velí jasně – polévkujte!
Když internetoví analytici vyhodnocovali trendy v tématech probíraných na sociálních sítích v roce 2018, nemohli si nevšimnout prudkého nárůstu popularity tzv. polévkování (anglicky souping) a nejen jim bylo jasné, že se právě zrodil nový trend v oblasti dietního stravování a zdravé výživy. Podstata „soupingu“ je vcelku zřejmá, vyzdvihuje zkrátka pozitivní vliv konzumace polévek na naše zdraví a také na naše snahy o redukci hmotnosti. Ponechme stranou otázku, jak je možné, že se žhavým trendem stalo něco, v čem měly jasno už naše babičky, a soustřeďme se raději na důvody, proč si svět na polévky znovu rozpomněl.
Proč polévky?
Při výčtu pozitivních vlastností polévek si odborníci na výživu často pomáhají srovnáním s hitem předcházejících sezon – s odšťavňováním. Jeho slabina spočívala v tom, že proces odšťavňování sebral ovoci prakticky veškerou vlákninu a ta, která zbyla, byla pro organismus těžko stravitelná. Oproti tomu polévka využívá zeleninu celou, nebere si z ní jen část, a její vláknina se proto nikam neztrácí. Vláknina navíc prochází varem a je tak pro tělo stravitelnější.
Kromě vlákniny potom polévka obsahuje i další důležité součásti naší ideální diety, tj. proteiny a zdravé tuky. Ani to však není vše, ovoce totiž obsahuje hodně cukrů, které jsou tělu snadno přístupné a jeho konzumace (nebo pití ovocných šťáv) může způsobit, že hladina cukru v krvi vyletí rychle nahoru a poté prudce klesne. Takovéto výkyvy jsou často příčinou zvýšené únavy. Vláknina z polévky dokáže hladinu cukru v krvi stabilizovat, minimalizovat zmíněné výkyvy a tělo má tak energii k dispozici po delší dobu. Již v tuto chvíli vypadá polévka jako ideální jídlo, a to jsme zatím nezmínili její další velkou výhodu – vodu.
Voda, základ života
Dodržování pitného režimu je jednou z podmínek správného fungování našeho těla, pokud jsme dehydratovaní, cítíme se unaveně a bez energie. Polévka, která vody obsahuje hodně, nám může pomoci udržet si dostatečnou hladinu hydratace. S vodou potom souvisí i další velmi významná výhoda polévek – snadněji se s nimi hubne!
Celý vtip spočívá především v tom, že voda zvětšuje zkonzumovaný objem. To znamená, že i když má polévka stejně kalorií jako nějaké jiné jídlo, díky vodě si polévkou zaplníte žaludek více a delší dobu vydržíte bez pocitu hladu. Polévka před hlavním jídlem také samozřejmě sníží množství „druhého jídla“, které si poté dáte. Připočteme-li si k tomu fakt, že polévka je zkrátka „zdravá“ (viz výše), začíná být jasné, proč na sebe začíná strhávat takovou pozornost.
Jinými slovy, chcete-li se zdravě stravovat, nebo shodit nějaké kilo, vzpomeňte si na prázdniny u babičky a začněte jíst více polévek!