Top 5 zdravých podzimních potravin, které byste rozhodně neměli opomenout…

Adéla S.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Podzimní úroda zahrnuje různé druhy kořenové zeleniny a křehkého ovoce - ideální pro přípravu lahodných pokrmů, na kterých si pochutnáte, když se začne ochlazovat. A dobrá zpráva pro vás: Lahodná podzimní zelenina a ovoce jsou plné zdraví prospěšných látek, takže jídlo se stane požitkem plným zdraví.

1/ Borůvky obsahují fytochemikálie a obstojí v boji proti různým chorobám

Možná se vám zdá, že borůvky jsou letní ovoce, ale některé odrůdy jsou k dostání i na podzim. Udělejte si zásoby a zmrazte je, abyste si mohli lokální borůvky vychutnávat celou zimu. Borůvky jsou často označovány jako zdravá superpotravina, často kvůli obsahu antokyanových barviv, které bobulím dodávají modrý odstín. Lidé, kteří je konzumují mohou mít nižší riziko srdečních onemocnění a cukrovky a snížují rizikové faktory srdečních onemocnění.

2/ Flavonoidy obsažené v jablcích blahodárně působí na mozek

Na podzim snad není oblíbenějšího ovoce než jablka - a je těžké je přehlédnout, protože si můžete vybrat z mnoha barevných odrůd. Naštěstí si oblíbená sezónní jablka můžete vychutnávat s vědomím, že jsou zdraví prospěšná. Jedno střední jablko obsahuje téměř 4,4 g vlákniny. Doporučujeme jíst jablka se slupkou, protože slupka obsahuje velké množství polyfenolů. Mezi další výhody patří nižší riziko srdečních onemocnění a cukrovky druhého typu.

3/ Pórek je protizánětlivá potravina, která může pomoci odvrátit nemoc

Pórek je aromatickou potravinou, která je jemnější než cibule a lze jej použít jako alternativu ve všech pokrmech od snídaňových nákypů až po lasagne. Pórek můžete osmahnout a přidat do smažených pokrmů, polévek nebo nádivek. Stejně jako v případě cibule, i zde získáte v každém soustu spoustu živin. Pórek je prostě výživná a zdravá podzimní potravina. Má vysoký obsah flavonoidů, konkrétně kaempferolu, který nabízí ochranný účinek proti srdečním chorobám. Je nutno vyzdvihnout jeho protizánětlivé vlastnosti díky obsahu kaempferolu, a proto může pomoci odvrátit některé nemoci.


4/ Růžičková kapusta je plná vlákniny a antioxidantů

Růžičková kapusta, která je nejlepší hned po prvních mrazech, je jednou z nejvíce podceňovaných podzimních pochoutek. Klíčové je však to, jak ji připravíte. Pokud si myslíte, že růžičková kapusta je mdlá a kašovitá, pravděpodobně jste ji jedli jen vařenou nebo dušenou. Doporučujeme růžičkovou kapustu upéct, aby byla co nejchutnější - bude křupavá a zkaramelizovaná, ale přesto bude zdravou zeleninovou přílohou plnou vlákniny a antioxidantů. Jeden šálek vařené růžičkové kapusty obsahuje 4 g vlákniny.

5/ Pastinák udrží vaše kosti zdravé díky vitaminu K

Tato kořenová zelenina, která se svou strukturou podobá mrkvi, je v chladném počasí sladší, takže podzim je skvělou dobou pro experimenty v kuchyni. Jeden šálek nakrájeného pastináku obsahuje 6,5 g vlákniny, 30 mg vitaminu K, který pomáhá srážlivosti krve a udržuje zdravé kosti a 22,6 mg vitaminu C. Pastinák je tedy vynikajícím zdrojem všech těchto živin. Konzumace pastiňáku se doporučuje ženám, které chtějí otěhotnět nebo jsou těhotné, protože je důležité, aby měly dostatek folátů, aby se předešlo defektům neurální trubice u dětí. Syrová zelenina dodá salátům sladkou křupavost; vařený pastinák je chutným doplňkem polévek, dušených pokrmů a smažených jídel nebo si ho můžete vychutnat jednoduše opečený na olivovém oleji. Zkuste pastinák použít místo brambor a připravte si lahodnou alternativu hranolek.

Slané muffiny se šunkou a sýrem

Slané muffiny se šunkou a sýrem


Originální snídaně nebo svačinka. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept.


Pastinákový krém

Pastinákový krém


Lahodný krém, který váše bříško příjemně zahřeje.


Lívanečky s borůvkovým kompotem

Lívanečky s borůvkovým kompotem


Ideální snídaně na neděli, lahodná a plná vitamínů.


Růžičková kapusta se slaninou

Růžičková kapusta se slaninou


Se slaninou chutná skvěle vyzkoušejte tento lahodný recept, který vám nedá spát.


Zapečený pórek s čedarovým dipem

Zapečený pórek s čedarovým dipem


Nasyťte své tělo vitamíny v jedné porci tohoto lahodného pokrmu.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Top 5 zdravých podzimních potravin, které byste rozhodně neměli opomenout…, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Kde najít informace



×