Hrachová kaše ze žlutého hrachu recept
Hrachová kaše ze žlutého hrachu je zdravé jídlo plné bílkovin, vápníku a vitamínu B. S vařenými vejci, s uzeným masem nebo s kvalitní uzeninou to je pochoutka.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 300 g půleného hrachu
- 80 ml smetany
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- sůl
- 4 kuličky černého pepře
- 1 malý bobkový list
- 4 kuličky nového koření
- 3 vepřového sádla
Způsob přípravy
Hrách si přes noc namočíme do studené vody. Během této doby několikrát vodu vyměníme. Druhý den v hrnci na olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou polovinu cibule a utřený česnek.
Nyní do hrnce přidáme hrách, zalijeme ho horkou vodou tak, aby byl ponořený, přidáme bobkový list, nové koření, pepř a vaříme vše tak dlouho, až hrách úplně změkne.
Pak z hrnce odstraníme bobkový list a nové koření a hrách rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou kaši. Do kaše přidáme smetanu, promícháme a prohřejeme ji. Nakonec kaši podle chuti osolíme.
Na sádle dozlatova osmahneme zbylou cibuli nakrájenou nadrobno. Hrachovou kaši na talíři před podáváním přelijeme trochou sádla s osmaženou cibulkou.