Falafel: orientální pochoutka, která si zaslouží zařadit do jídelníčku
Smažené bezmasé kuličky nebo placičky jsou hezké na pohled a navíc lákají krásnou vůní. Falafel je tradiční pokrm ze Středního východu, který si našel cestu i do evropské kuchyně. Proč tuto "dobrůtku" zařadit do jídelníčku?
Základ pokrmu tvoří luštěniny, konkrétně cizrna či zelené fazole fava nebo jejich kombinace. Falafel se nejčastěji podává v pita chlebu nebo jeho turecké verzi. Pšeničná placka se jednoduše rozřízne a naplní cibulí, salátem a samozřejmě kuličkami. Aby pokrm nebyl suchý, může se přidat také sezamová tahini pasta nebo jiná, pikantnější omáčka.
Bratr hummusu
Falafel je druhý nejčastěji připravovaný pokrm z cizrny, samozřejmě po hummusu, tedy dipu z cizrny, sezamové pasty, koření a olivového oleje. Hummus je v našich končinách celkem populární, ale falafel na své příznivce tak trochu stále čeká. A to je škoda. Luštěninové kuličky jsou totiž přímo napěchované energií, protože obsahují vysoký podíl bílkovin. Zdraví prospěšné jsou i díky významnému množství vlákniny, železa, vápníku, hořčíku, vitamínů C i B a dalších tělu prospěšných látek, které obsahují. Co naopak v receptu chybí je maso, a proto si na falafelu mohou v klidu pochutnat i vegetariáni.
Zmatek v původu
Falafel se oficiálně uvádí jako národní jídlo Izraele, ale také Egypta. Situaci je tak trochu nepřehledná a teorií o původu tohoto pokrmu je hned několik.
Jedna verze vidí původ falafelu v Egyptě, kde ho z fazolí připravovali v prvním tisíciletí letopočtu egyptští Koptové. Pokrm to měl být velmi populární, a proto ho převzali i další arabští sousedé, kteří ho trochu obměnili a fazole nahradili cizrnou.
Druhá verze se kloní k Izraeli jako zemi, kde byl falafel původně doma. I když se nejedná o typické židovské jídlo, získalo si zde značnou oblibu, a propracovalo se až na národní pochoutku.
Co patří do falafelu
Základ tohoto bezmasého jídla je příjemně aromatický, protože do pokrmu patří spousta čerstvých bylinek - konkrétně koriandru, dále římský kmín, česnek a hlavně cizrna. Příprava falafelu není nijak složitá ani časově náročná. Obzvlášť tehdy, když k jeho tvorbě zvolíte cizrnu v nálevu v plechovce, kterou není třeba předem namáčet nebo extra vařit.
Podle klasického receptu se kuličky falafelu smaží v oleji. Dá se ale připravit i v odlehčené variantě, na plechu zapečený v troubě. Sice tím trochu ztratí na atraktivitě, ale stále bude chutnat.
Recept, jak pokrm připravit
Potřebujete: 400 g cizrny (ideálně v plechovce), hrst čerstvé petržele a stejné množství koriandru, 2 stroužky česneku, 1 lžičku mletého římského kmínu a mletého koriandru, špetku pálivé papriky, 1 vejce, lžíci hladké mouky, lžíci olivového oleje, citronovou kůru, sůl a pepř. Pak už jen chybí olej na smažení, pita chleba, červená cibule a salát pro ozdobu.
Postup: ingredience jednoduše nahrubo rozmixujeme v mixéru, vytvarujeme do kuličky a osmažíme v dostatečném množství oleje či upečeme v troubě. Hotový falafel vkládáme do pita chleba společně se salátem, nakrájenou cibulí a omáčkou. Jako příloha se hodí například salát z rajčat a okurek.

Cizrna se sušenými rajčátky (špenátem)
Římský hrách, tedy cizrna, má v kuchyni široké využití. Chutná v teplé i studené formě.

Mrkvový hummus s pita chleby
Tento dip je ve světě velmi populární a lze ho snadno kombinovat se zeleninou, třeba s mrkví.

Pita chléb s kuřecím masem
Tuhle pšeničnou placku známe z arabských bister, naplněnou kebabem. Velmi chutná je i s kuřecím masem a zeleninou.