Vyberte si ten správný gril na letošní sezónu...
Léto je tradičně spojeno s vůní grilovaného masa a zeleniny. Hlavní roli v této společenské události hraje gril. Na trhu je obrovský výběr grilů, ale vy si nedokážete vybrat, který z nich je ten správný pro vaše potřeby. Inspirujte se například našim malým průvodcem.
Grily na dřevěné uhlí
Obrovskou výhodou těchto grilů jejich váha, oproti plynovým grilům jsou výrazně lehčí. Gril na dřevěné uhlí oceníte zejména, když do grilu nechcete příliš investovat, jejich cena je totiž více než přátelská. Naopak jejich nevýhodou je horší manipulace s palivem – dřevěným uhlím. Zapalování chce cvik a šikovnost zkušeného ohniváka. U těchto grilů využijete zkušenosti ze zapalování ohně na jednu sirku. U lepších grilů je možné plynule regulovat přívod vzduchu a tím i ovládat teplotu. Dobré je mít možnost umístit rošt do různých výšek nad rozpálené uhlí. Maso grilované na dřevěném uhlí je nezaměnitelné díky svému aroma.
Grily plynové
Pokud se při grilování chcete věnovat hlavně přátelům a rodině doporučujeme zakoupit gril plynový. Tento gril stačí jen zapálit a připojit na propanbutanovou láhev, poté je vše stejné jako doma u sporáku. Díky jednoduchému otočení piezoelektrického ovladače gril zapálíte a sirky k tomu ani nepotřebujete.
U plynových grilů je výhodný poklop, pod kterým horký vzduch cirkuluje a maso lépe propeče. Pomůže vám i teploměr, díky kterému můžete kontrolovat teplotu grilu. Dalšími součástmi mohou být postranní odkládací stolek, doplňkový vařič na přípravu omáček, výklopný rošt na pozvolné ohřívání, zvýšený rošt pro rozpékání pečiva. Obvyklé jsou háčky pro odkládání grilovacího náčiní. Samozřejmostí velkých grilů jsou kolečka pro snadnou manipulaci a u některých uzavřená skříňka pod grilem, kam uschováte všechny grilovací potřeby. Design plynových grilů je opravdu různorodý, od nerezových grilů vhodných i do profesionálních kuchyní až po dřevěné v barvě vašeho zahradního nábytku.
Příslušenství ke grilování
Ke grilování je potřeba se vybavit také kvalitním náčiním jako jsou: grilovací kleště, obracečky, doplňkové rošty, nepromokavé obaly na grily a mnoho dalšího.

Pečený roastbeef
Tradiční způsob úpravy hovězího masa, který je charakteristický pro anglickou kuchyni.

Marocká kořeněná kuřecí prsa na grilu
Marocká kořeněná kuřecí prsa na grilu budeme mít hotová během chvilky.

Grilovaný toust se sýrem a cibulí
Grilovaný toust se sýrem a cibulí je rychlá chutná svačinka nebo snídaně.

Kuře v Setonově hrnci
Pojďte si při vaření užít trochu dobrodružství a připravte si takzvané kuře v jámě.

Grilované jehněčí kotlety s provensálským kořením
Grilované jehněčí kotlety s provensálským kořením nabízí neuvěřitelnou chuť vytvořenou spojením česneku, hořčice a bylinek.

Grilovaná kuřecí křidélka s Tamarind Chipotle barbecue omáčkou
Grilovaná kuřecí křidélka s Tamarind Chipotle barbecue omáčkou jsou v grilovací letní sezóně jednou z možností, jak připravit pikantní pohoštění.