Znojemská omáčka recept
Znojemská omáčka, jejíž základ tvoří bešamel, má lehce nakyslou chuť. Nejčastěji se podává s hovězím či vepřovým masem a houskovými knedlíky. Jde o oblíbený tradiční český pokrm.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 400 ml mléka nebo smetany
- 4 sterilované okurky
- citronová šťáva
- cukr
- sůl
- pepř
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
Způsob přípravy
Bešamelový základ vytvoříme tak, že máslo rozehřejeme v menším kastrůlku a za stálého míchání přisypáváme mouku. Jíšku necháme lehce opražit, a poté do ní přiléváme vlažné mléko. Omáčku prošleháváme metličkou, aby se netvořily žmolky a vaříme do té doby, dokud nezhoustne. Nakonec ji dochutíme špetkou muškátového oříšku.
Okurky nakrájíme na tenké plátky a krátce je osmažíme na troše másla. Zvýrazní se tím jejich chuť. Takto upravené okurky vmícháme do bešamelové omáčky, kterou dochutíme solí, pepřem, špetkou cukru a citronovou šťávou. Vše chvilku prohřejeme a je hotovo.
Komentáře Znojemská omáčka
Bezva a rychle hotov