Mažeme je na pečivo, používáme při vaření, přikusujeme k vínu. Sýry.
Všeobecně se o nich ví, že jsou zdravé a že jsou potravinou bohatou na plnohodnotné bílkoviny, vitamíny a minerální látky, tudíž jsou důležitou složkou našeho stravování. Hlavně pro obsah vápníku bychom je neměli v našem jídelníčku zanedbávat. Ale musíme si uvědomit, že ne všechny druhy sýra mají obsah vápníku stejný. A druhů sýrů je opravdu obrovské množství.
V zásadě platí, že sýry tvrdší s delší dobou zrání obsahují vápníku více, nejméně ho obsahují sýry čerstvé a tvarohy. Sýry se liší i obsahem mléčného tuku. Ty tučnější mají jemnější a delikátnější chuť, a obsahují více vitamínu A,D,E a K. Takže neplatí tedy úplně, že nízkotučné sýry jsou zdravější.
Tavené sýry jsou, navzdory jejich horší pověsti, také velmi hodnotné potraviny. Měli bychom u nich hlídat obsah soli, nejvhodnější je maximálně do 1,5 %. Pro děti jsou nejzdravější sýry čerstvé, jako je Lučina a Žervé, ze zrajících sýrů ty s nižší dobou zrání, například ementál, eidam. Nevhodné pro ně jsou sýry plísňové. Tavené sýry s nízkým obsahem soli jsou pro děti vhodné, ale ani s nimi bychom to neměli přehánět.
Dnes je na trhu opravdu velký výběr sýrů, vyrábíme je u nás, dovážíme sýry zahraničí. Existují i speciální prodejny se sýrovými výrobky. Velkými milovníky sýrů jsou Francouzi, francouzské sýry jsou i u nás značně oblíbené (Brie, Camembert, Roquefort). Stejně tak i sýry švýcarské (Ementál), italské (Mascarpone) a nizozemské (Eidam) A nezapomínejme na české sýry jako jsou Olomoucké tvarůžky, Blaťácké zlato, Balkánský sýr a jiné.
Sýry konzumujeme samotné, můžeme je smažit, zapékat, používat do salátů apod. A budou nám prospěšné v přiměřeném množství. Občas si je dopřejme a pochutnejme si na jídle se sýrem. Nebo si kousek dobrého sýra dáme místo sladkého moučníku po dobrém obědě. Pestrá a kvalitní strava je zásada, se kterou můžeme pro své zdraví udělat mnoho dobrého.

Sýrové rohlíčky z listového těsta
Jednoduchý recept, který zvládne i kuchař začátečník. A bude mít úspěch.

Zeleninová polévka se sýrem
Plná vitamínů a vlákniny, doplnit ji můžeme opečeným chlebem nebo chlebovými krutony.