Dušené zelí recept
Bez dušeného zelí si neumíme některá jídla ani přestavit. Uděláme si velmi dobré dušené zelí.
Ingredience receptu
- 20 g cukr krystal
- 100 g sádlo, olej
- 50 g kuchyňská cibule
- kmín - mletý
- 50 ml ocet
- 0,2 l vývar - např. hovězí
- 1000 g hlávka zelí - bílé
- sůl
- 20 g mouka - hladká
Způsob přípravy
Zelí očistíme a odstraníme košťál. Vrchní listy odtrhneme. Na struhadle si nastrouháme zelí a vysypeme do hlubokého hrnce. Přilijeme vývar (např. hovězí) a vaříme.
Mezi tím si dáme na pánev tuk. (sádlo, olej) Cibuli zbavíme slupky, rozkrájíme a na pánvi opečeme. Vyklopíme do zelí v hrnci a promícháme.
Okořeníme a osladíme. Nalijeme maličko octa. Promícháme. Po troškách přisypeme mouku a důkladně promícháme. Ještě chvíli pokračujeme ve vaření.
Vynikající dušené zelí servírujeme s knedlíky a masem aj. Fotografie: Wikimedia.org