Bylinky sušené i čerstvé – rychlý průlet základními druhy

Lukáš Svítil

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Bylinky jsou oceňované už do pradávna, a to díky výrazným vůním a chutím, ale i pro léčivé a zdravotní účinky. Při přípra...

Bylinky jsou oceňované už do pradávna, a to díky výrazným vůním a chutím, ale i pro léčivé a zdravotní účinky. Při přípravě jídel dokážou jednotlivé bylinky významně změnit chuť a vůni pokrmů. Zároveň dokážou zpestřit i ta neobyčejnější jídla. Bylinky lze snadno pěstovat na zahrádce nebo za oknem v truhlíku. Rovněž nabídka v supermarketech je dostatečně široká, a tak nic nebrání tomu, využívat bylinky při vaření ještě více. Bylinky se dají také zmrazit nebo usušit, o tom ale až později. Bylinky pro všechny!

Bazalka

Tato aromatická bylinka se používá všude na světě, setkat se s ní však můžete nejčastěji v italské a thajské kuchyni. Charakteristická vůně vynikne okamžitě po tom, co bazalku promnete v prstech. Její chuť je spolehlivě rozpoznatelná, a přesto se těžko definuje. Výborně se hodí ke středomořské zelenině, jako jsou rajčata, lilek nebo fenykl.
Právě bazalka spolu s česnekem, piniovými oříšky, parmezánem a olivovým olejem jsou základními stavebními kameny bazalkového pesta. Bazalku do připravovaného jídla dávejte těsně před dokončením, nebo ji použijte rovnou čerstvou. Vařením se její chuť znehodnotí. Také je lepší využít ji celou nebo natrhnou, než ji nasekat nožem.

Koriandr

Koriandr si snadno spletete s petrželkou, neboť jsou jejich listy velmi podobné. Nicméně chuť má zcela odlišnou. Jeho pikantní aroma je velice výrazné. Právě pro svoji vyzývavou štiplavost se koriandr hodí do jídel, která jsou typická na asijském kontinentu. Hodí se do kari, čatní, kebabu, masových kuliček a do smažených pokrmů.

Petržel

Používat v kuchyni lze oba dva druhy petrželky – kadeřavou a s plochými listy. Dříve se používala pouze petržel kadeřavá, a to opravdu všude. I dnes má svoje místo v kuchyních po celém světě. Přináší příjemnou a svěží chuť k omáčkám a nádivkám.
Petrželka s plochými listy je pro někoho dokonce chutnější. Oba typy se dají při vaření libovolně zaměňovat. Petržel se dost používá na ozdobu, jako univerzální „něco zelené“.


Zmrazování bylinek

Zmrazování je univerzální způsob, jak uchovat bylinky čerstvé i v zimních měsících. Dělá se to zejména u bylinek, které nejdou dobře usušit. Na mrazáku takto vydrží tři měsíce.

1. Naplňte formy na led do poloviny nasekanou bylinkou a dolijte vodou. Zmrazte a poté kostičky ledu s bylinkou vyklopte a dejte do sáčku.

2. Jednoduše potom při vaření třeba polévky, omáčky nebo k dušenému masu kostičky dejte do jídla a chuť bylinky díky zamrazení perfektně zafunguje.

3. Další možností je zamrazení celých snítek bylinek nebo lístků na nějakém podnose. Když bylinka zmrzne, dejte ji do sáčku, vytlačte vzduch a zase uložte na mrazák.

4. Mezi bylinky, které se nedají dobře usušit a jsou tedy vhodné na zmrazení, patří bazalka, pažitka, estragon, kerblík, koriandr, kopr a petrželka.

Majoránka

Majoránka je blízká příbuzná dobromysli, nicméně charakterizuje ji sladší chuť a vůně. Výborně se hodí do rajčatových omáček a během vaření ji dávejte do jídla až na poslední minutu, aby se nevytratila její typická chuť.

Rozmarýn

Rozmarýn oplývá výraznou chutí i vůní. Hodí se především do masových jídel. Je vynikající s jehněčím, kuřecím masem nebo se zvěřinou. Tuto bylinku radši používejte v malém množství a do jídel dávejte celé snítky, abyste je mohli potom dobře z jídla odebrat.

Bobkový list

Této bylince se také říká vavřín, má opojné aroma a štiplavou chuť. Z tohoto důvodu se bobkový list výborně hodí do silně aromatických pokrmů. Skvěle ladí s masy, přidává se do paštik a je nezbytnou bylinkou při výrobě vývarů. Usušené se dají používat celý rok.

Sušené bylinky si drží mnohem koncentrovanější vůni než bylinky čerstvé. Proto jich při vaření používejte méně, zhruba třetinu až polovinu množství, jaké byste použili s čerstvými bylinkami.
Sušené bylinky se nehodí k nevařeným pokrmům, ale hodně se přidávají například do marinád. Potřebují totiž čas k tomu, aby nasákly vodu a změkly.

Pstruh s bylinkami a česnekem

Pstruh s bylinkami a česnekem


Bylinky se výborně hodí k různým rybám, a tak i tomuto receptu sluší.


Bylinkový bramborový salát

Bylinkový bramborový salát


Do salátů používejte výhradně čerstvé bylinky, protože sušené se hodí k vaření.


Biftek s bylinkovým máslem na grilu

Biftek s bylinkovým máslem na grilu


Bylinkové máslo je perfektní třeba jen tak na chleba, ale hodí se i k přípravě jídel.


Letní bylinková polévka

Letní bylinková polévka


V létě si pochutnejte na této bylinkové polévce, která v teplém počasí krásně zchladí.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Bylinky sušené i čerstvé – rychlý průlet základními druhy, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: bylinky, sušené, čerstvé, rychlý, průlet, základními, druhy.


×