Top 5 dýňových receptů
Dýně, podzimní zelenina
Podzim barví listy překrásnými barvami a příroda se pomalu, ale jistě připravuje na zimu. Všichni ti, kteří mají zahrady a zahrádky sklízejí ze záhonů poslední plody a budou je připravovat opět na jarní výsadbu. Mezi poslední sklízenou zeleninu patří dýně. I v obchodech se s ní můžeme hojně setkávat. Známe hned několik druhů – nejoblíbenější hokkaidó, špagetovou, máslovou, ale také muškátovou.
Co dýně obsahuje?
Málokdo ví, že dýně je jiný název pro tykev obecnou. Pokud tedy hledáte informace o této vynikající zelenině, musíte dost často mrknout právě na tykev obecnou. Ale teď už se podívejme, co se v ní skrývá.
Dýně je číslo jedna v obsahu draslíku, najdeme v ní dokonce více než ve vyhlášeném banánu. Proto by měli zbystřit všichni ti, které trápí vysoký krevní tlak a dopřát si jí na podzim častěji. V dýni také najdeme karotenoidy, mezi nimi beta karoten, který ji barví do žluta či oranžova. Karotenoidy by měly preventivně působit proti rakovině tlustého střeva. Zeaxantin a lutein pak na zdraví našich očí. Dýně je nízkokalorická, což určitě potěší všechny ty, co si hlídají svou váhu.
A co ještě? Dále také vitamín C a E, což jsou antioxidanty, které působí preventivně proti rakovině. Nesmíme také zapomenout na vápník, fosfor, železo, zinek a hořčík. Tato zelenina obsahuje mimo jiné velké množství vody a vlákniny. Vláknina udržuje naše střeva zdravá a podporuje trávení.
Jak dýni připravovat?
Dýně se velice snadno připravuje a dá se z ní vyrobit mnoho vynikajících pokrmů. Stačí jí pouze omýt, rozkrájet a vydlabat semínka. Například k večeři stačí dýni dát na plech a opéct. Buď samotnou či s bramborami a kořenovou zeleninou. Dýňová polévka je také oblíbená nebo těstoviny s dýní, a na sladko v koláčích nezaměnitelná. Můžete vyzkoušet třeba i dýňové sušenky, které ocení hlavně děti.

Krémová dýňová polévka
Jemná dýňová polévka vás zahřeje. Je jednoduchá na přípravu a je vhodná i pro děti.

Dýňová marmeláda
Už jste jí někdy ochutnali? Pokud ne, určitě jí vyzkoušejte, je opravdu delikatesní.