Sezóna smrkových výhonků je tu: Přinášíme tipy na jejich přípravu…

Adéla S.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Sezóna smrkových výhonků je tu: Přinášíme tipy na jejich přípravu…

Udělejte si výlet do přírody a nasbírejte si u té příležitosti smrkové výhonky. Krásně zelené konce smrkových větviček, které mají mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Přinášíme vám několik tipů jak s nimi naložit.

Pokud jste ještě nepodlehli kouzlu smrkových výhonků, je na čase to změnit. Toto přírodní bohatství je učiněný zázrak, jsou plné tělu prospěšných silic a uleví nám od nemoci v horších časech.

Sbírejte ty nejmenší

Na jaře vykukují první smrkové výhonky, ze kterých si můžete připravit lahodný sirup. Pro sběr jsou nejlepší výhonky co nejmenší cca velikosti nehtu až do velikosti pěti centimetrů. Sklízejte výhonky opatrně nejlépe nůžkami na vícero stromech, abyste strom příliš nezatížili. Nikdy nelámejte celé větve. Pro sběr zvolte místo mimo dopravu, protože stromy pohlcují nečistoty ve velkém. Léčivé silice mladých smrkových výhonků tlumí kašel a poradí si i s bronchitickými problémy. Z macerátu ve formě tinktury je skvělý na bolavé klouby a proti artritidě. A posledním, ovšem významným přínosem mladého jehličí je vysoké množství vitamínu C.


Sirup bez vaření

Nejjednodušší způsobem jak zpracovat smrkové výhonky je připravit si z nich sirup. Jako ingredience vám postačí pouze cukr, citron a mladé smrkové výhonky. Nejprve výhonky pořádně propláchněte proudem teplé vody a nechejte proschnout. Mezitím si oloupejte citrony a nakrájejte je na plátky. Pro přípravu sirupu použijte tmavý cukr, který je mnohem zdravější než bílý. Připravte si sterilizovanou sklenici a na dno nasypejte několik lžic cukru. Následně vrstvu pokryjte výhonky a přidejte pár koleček citronu.

Takto pokračujte dokud se sklenice zcela nenaplní. Nakonec vše důkladně upěchujte, abyste ze sklenice vytlačili vzduch a nahoře pod víkem nechte alespoň jeden centimetr místa. Sklenici pořádně uzavřete a dejte na světlo na parapet. Do týdne či dvou se ve sklenici vytvoří zdravý sirup, který je potřeba scedit. Hotový sirup uchovávejte v lednici. Užívejte jako vitaminovou bombu každé ráno jednu lžičku nebo při kašli třikrát denně.

Smrkový olej do kuchyně

Další tip je připravit si doma aromatický smrkový olej, který je velmi oblíbený v kulinářské oblasti. Smrkové silice jsou totiž velmi aromatické, a kuchaři je proto začali namáčet do oleje určeného do salátů. Vznikne tak jedinečná přísada s nezvyklou vůní, bohatá na živiny. Připravte si sterilizovanou sklenici do které dáte kvalitní za studena lisovaný olivový olej a nasypete hrst výhonků. Je to velmi jednoduchý, ale přitom účinný recept. Olej je sám o sobě konzervant a jehličky spolehlivě konzervuje i v případě, že výhonky trochu zhnědnou. Hotový olej se skvěle hodí k pokrmům z masa či jen tak do salátu.

Pampeliškový med (sirup) s pomerančovou příchutí

Pampeliškový med (sirup) s pomerančovou příchutí


Připravte si doma zdravý pampeliškový med


Bezový sirup

Bezový sirup


Delikátní bezový sirup je symbolem teplé sezóny.


Sirup z kopřiv

Sirup z kopřiv


Zdravý kopřivový sirup je dobré připravit si už na jaře.


Domácí citronový sirup

Domácí citronový sirup


Lehký a osvěžující sirup ze šťavnatých citronů.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Sezóna smrkových výhonků je tu: Přinášíme tipy na jejich přípravu…, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:



×