Dršťková polévka recept
Dršťková polévka je tradiční oblíbená přesnídávková polévka. Přidáme-li k ní čerstvé pečivo, může klidně nahradit i večeři.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g dršťky
- 60 g sádla
- 4 stroužky česneku
- mletá červená paprika
- mletý černý pepř
- sůl
- mletý kmín
- majoránka
- 1 cibule
- 60 g hladké mouky
- 1 l vývaru
Způsob přípravy
Dršťková polévka je tradiční oblíbená přesnídávková polévka. Přidáme-li k ní čerstvé pečivo, může klidně nahradit i večeři. Správná dršťková polévka je dost hustá. Dršťky opláchneme v několika vodách a pokrájíme je na menší kousky. Vložíme je do hrnce s vlažnou vodou, přivedeme k varu a vaříme 20 minut. Pak vodu slijeme , nalijeme novou vodu a znovu vaříme 20 minut. Tento postup opakujeme nejméně třikrát. Do poslední vody přidáme sůl a dršťky uvaříme do měkka.
Pak dršťky scedíme a necháme je vychladnout. Ve velkém hrnci na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, přidáme mletou papriku a zlehka ji osmahneme . Potom vše zalijeme vývarem, přidáme sůl a pepř a vaříme asi půl hodiny. Nakonec přidáme rozetřený česnek , pepř, kmín a sušenou majoránku. Do polévky nasypeme pokrájené měkké dršťky a vše necháme přejít varem. Můžeme na talíři ozdobit čerstvou petrželkou.