Bretaňská specialita, která chutnala králům i poddaným. Vyzkoušejte crêpes!

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Tenká placka z litého těsta je jedním z typických pokrmů, který se podává v severozápadní části Francie – v Bretani. Palačinku lze naplnit slanou či sladkou náplní, nebo ji posypat cukrem a pokapat citronovou šťávou, jak to mají rádi Francouzi.

Palačinky jsou finančně i časově nenáročné a jde o pokrm oblíbený i v našich končinách. Srolovanou plackou naplněnou sladkým tvarohem, ovocem a dekorovanou čokoládovou polevou a kopečkem vanilkové zmrzliny nepohrdnou dospělí ani děti. Francouzská verze palačinek se však od té naší, české, přeci jen nepatrně liší.  

Těsto tenké jako papír

Rozdíl mezi českou a francouzskou verzí palačinek není až tak velký. Základ litého těsta tvoří pšeničná mouka, jen Francouzi do něj přidávají více vajec, mléka a máslo, takže je těsto tekutější a výsledná placka tenčí. U nás mívají palačinky o něco širší tloušťku, a také se smaží ve větším množství tuku než typické crêpes, které se opékají na velké pánvi nasucho nebo na troše rozehřátého másla.

Přeložené i zarolované

Odlišnosti nalezneme i ve formě servírování. Francouzi palačinku přeloží do tvaru trojúhelníku, zato u nás se placka sroluje do ruličky. Ostatně tento způsob podávání vymyslel šéfkuchař hraběte Esterházyho, sedmihradský rodák Francisco Palaccini. Ten ke konci 17. století doprovázel svého pána na francouzský dvůr Ludvíka XIV., který pořádal banket pro šlechtu. Kuchař měl za úkol "omrknout" tamní kuchyni a něco nového se přiučit. Povedlo se! Placka z litého těsta, která se na dvoře servírovala, mu nejen zachutnala, ale také ho inspirovala.


Palaccini sice neměl původní recept, ale jako zdatný kuchař ingredience vydedukoval a po návratu domů připravil vlastní, vylepšenou verzi palačinky. Z jeho pohledu prostý recept "vytunil" marmeládou, placku sroloval a ozdobil šlehačkou. Pokrm měl úspěch a název dostal podle svého stvořitele. Palačinky byly na světě!

Francouzská varianta

Původně se sice podávaly hlavně posypané cukrem, pokapané šťávou z citronu nebo přelité likérem. Dnes si můžete ve francouzských creperiích nebo v pouličních stáncích pochutnat na placce naplněné sladkými, ale i slanými nádivkami dle libosti. V zemi galského kohouta se podává i další, velmi chutná placka, která nese název galette, která se plní především slanými nádivkami. Do základního těsta se ale nedává pšenice, protože se jí dříve v Bretani příliš nedařilo, ale pohanka.   

Základní recept na crepes

Ingredience: 150 g hladké mouky, 1 – 2 lžičky cukru, 3 vejce, 225 - 300 ml mléka, 50 až 65 g rozpuštěného másla a špetka soli

Postup: do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a cukr. V jiné nádobě rozšleháme vejce s 225 ml mléka. Uprostřed moučné směsi vytvoříme důlek a pomalu zašleháváme tekutou směs. Mísením mouky a vaječné směsi vytvoříme hladké těsto podobné smetaně. Pak do něj zapracujeme máslo a těsto necháme minimálně půl hodiny odstát, aby se řádně uvolnil lepek a většina tekutiny byla absorbována. Pokud těsto příliš zhoustne, rozředíme ho mlékem. Zahřátou pánev pomažeme trochou rozpuštěného másla, nalijeme na ni 3 – 4 lžíce těsta, které po pánvi rovnoměrně rozlijeme. Palačinku asi minutu opékáme a pak ji otočíme a ještě asi půl minuty smažíme. Hotovou palačinku sejmeme z pánve a plníme dle libosti.  

Perfektní palačinky

Perfektní palačinky


Recept není těžký, jen je třeba dbát na poměr ingrediencí.


Těsto na francouzské palačinky crépes

Těsto na francouzské palačinky crépes


Francouzská verze palačinek také stojí za vyzkoušení.


Palačinky s jahodami a nutellou

Palačinky s jahodami a nutellou


Sladkou náplň v palačinkách ocení zejména děti. Oblíbená lískooříšková pomazánka a sladké jahody jsou zárukou úspěchu.


Palačinky plněné vepřovým masem a pikantní zeleninou

Palačinky plněné vepřovým masem a pikantní zeleninou


Slaná varianta palačinek se hodí jako ideální večeře nebo hutná svačina.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Bretaňská specialita, která chutnala králům i poddaným. Vyzkoušejte crêpes!, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Kde najít informace



×