Bramborové noky s křupavým prosciuttem a šalvějí recept
Bramborové noky s křupavým prosciuttem a šalvějí jsou prostě vynikající. Křupavá šunka a lahodné nočky, to je skvělá kombinace.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 15 lístků šalvěje
- 6 lžic nesoleného másla
- 120 g Prosciutto
- mořská sůl
- extra panenský olivový olej
- 1 vejce
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 kg brambor
- 1/4 hrnku sýra Parmigiano-Reggiano
- mletý černý pepř
- zelená jarní cibulka
Způsob přípravy
Bramborové noky s křupavým prosciuttem a šalvějí jsou prostě vynikající. Křupavá šunka a lahodné nočky, to je skvělá kombinace. Troubu předehřejeme na 200 stupňů.Brambory omyjeme a naskládáme je na plech. Propíchneme každý vidličkou a pečeme asi hodinu. Pak je vyndáme z trouby, necháme trochu, ale ne úplně zchladnout a rozkrojíme je na polovinu. Oloupeme slupku a brambory prolisujeme do mísy. V malé misce smícháme špetku soli, máslo, strouhaný sýr a vejce. Přidáme k prolisovaným bramborám, promícháme a nakonec přidáme 3/4 hrnku mouky.Rukama uhněteme těsto, případně přidáme mouku. Na pomoučeném vále z těsta uválíme válečky,nakrájíme je na kousky a z těch uválíme malé kuličky.Vprostřed kuličky palcem lehce promáčkneme a vytvoříme noky.
Noky můžeme také zamrazit v mrazáku pro pozdější použití. My ale noky nyní po dávkách vhazujeme do vroucí slané vody. Jakmile vyplavou na povrch, vaříme je 2 minuty a pak je děrovanou lžící z vody vyndáme na plech. Ve větší pánvi osmažíme do křupava prosciutto a křupavé plátky naskládáme na talíř. Přidáme do pánve trochu másla a nasekané šalvějové lístky.Krátce je osmažíme a pak přidáme na talíř k opečené šunce.Zbylé máslo v pánvi necháme trochu zhnědnout a pak do něho nasypeme noky a zlehka je v másle promícháme. Asi po dvou minutách přidáme do pánve rozdrcené procsiutto a šalvěj, odstraníme pánev z plotny a podle chuti osolíme a opepříme. Podle chuti můžeme přidat i nakrájenou zelenou cibulku.