Těsto na francouzské palačinky crépes recept
Palačinky jsou velmi oblíbený pokrm nejen u nás, ale také ve Francii, kde se tenké placky podávají se slanou nebo sladkou náplní, zabalené a přelité omáčkou nebo posypané cukrem a pokapané šťávou z citronu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 150 g hladké mouky
- 1 - 2 lžičky krupicového cukru
- 3 vejce
- 300 ml mléka nebo 150 ml mléka a stejné množství vody
- 50 - 65 g rozpuštěného másla
- špetka soli
Způsob přípravy
V misce rozšleháme vejce s 225 ml tekutiny.
Do jiné, větší mísy, prosejeme mouku a smícháme ji se solí a cukrem. Uprostřed směsi vytvoříme důlek. Do mouky postupně zašleháme vaječnou směs, a to pěkně od okrajů důlku, aby vzniklo hladké, tekuté těsto.
Do těstíčka zapracujeme rozpuštěné máslo a směs necháme minimálně 30 minut odpočinout. Z mouky se tak uvolní lepek a s těstem se lépe pracuje.
Palačinovou nebo jinou pánev s nepřilnavým povrchem zahřejeme na střední teplotu, pomažeme rozpuštěným máslem nebo olejem a vlijeme na ni 3 - 4 polévkové lžíce těsta. Pokud by bylo těsto příliš husté, zředíme ho trochou mléka nebo vody. S pánví nakláníme tak, aby se těsto rovnoměrně rozlilo po celé ploše a asi minutu ho smažíme.
Palačinku obracíme tak, že nejprve za pomoci podběráku uvolníme okraje, pánví potřeseme, aby těsto nezůstalo přilepené ke dnu a opatrně palačinku obrátíme. Opékáme ji dalších asi 30 sekund a pak hotovou placičku sesuneme na talíř a naplníme slanou nebo sladkou náplní. Pokud budeme palačinky ihned podávat, lze nejprve zpracovat všechno těsto, hotové palačinky vršit na sebe a plnit až posléze.