Dýňový kiš recept
Francouzské slané koláče - guiche -, jsou skvělé hlavně v tom, že se recepty dají snadno upravovat podle toho, co právě máte doma. Na podzim se nabízí využít sezonní zeleninu, kterou jsou mimo jiné i dýně. Pro recept se nejvíce hodí dýně Hokkaido, která se nemusí loupat. Použít se však dá i dýně muškátová nebo máslová. Chuťově jsou výtečné, jen je s nimi o něco více práce. Protože je kiš jídlo vydatné, dá se servírovat jako hlavní chod. Klidně však může být i sytou svačinou nebo večeří.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 700 - 1000 g dýně Hokkaido
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 lžíci slunečnicového oleje
- 2 vejce
- 150 g tvrdého sýru typu Ementál
- 150 g šunky
- 1 cibule
- 3 lžíce vody
- 1 kelímek zakysané smetany
- 125 g smetany na vaření
- špetka muškátového oříšku
- sůl
- tuk na vymazání
Způsob přípravy
V míse smísíme mouku, změklé máslo, vodu, sůl a vypracujeme hladké těsto. Mísu zakryjeme potravinovou fólií a těsto necháme půl hodiny odpočinout v lednici.
Dýni umyjeme, osušíme, rozkrojíme a vydlabeme. Dužinu nakrájíme na kostky, cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Na pánvi rozehřejeme olej a krátce na něm osmažíme nejprve cibuli a pak i dýni. Směs odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Pak k dýni přimícháme nakrájenou šunku.
Do misky nastrouháme sýr, přidáme zakysanou smetanu, sladkou smetanu, vejce, sůl a muškátový oříšek. Směs promícháme a přilijeme k dýni.
Těsto vyndáme z lednice, necháme chvilku povolit a pak ho rozválíme na placku o něco větší než je dortová forma. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem, zbytek vymažeme tukem. Těsto vložíme do formy tak, abychom vytvořili i okraje pro budoucí kiš.
Na těsto rozdělíme dýňovou směs a koláč zapékáme při 200 stupních přibližně 45 minut.