Bleskový recept na gratinované brambory. Skvělý způsob, jak zužitkovat zbytky v kuchyni!
Zapečené brambory jsou francouzská klasika, která si získala popularitu i mimo hranice země galského kohouta. V tomto snadném a na čas i finance nenáročném pokrmu můžeme uplatnit i to, co nám v kuchyni přebývá.
Občas se stane, že nakoupíme potraviny, které ve finále do plánovaných receptů nepoužijeme. Vyhazovat jídlo je hřích, který nedělá dobře přírodě ani naší peněžence. Proto když ve spižírně něco přebývá, hodí se recepty, kde se dají takové potraviny použít. A gratinované brambory jsou jedním z nich.
Hlízy brambor dnes tvoří jednu ze základních potravin našeho jídelníčku. Původně pocházejí z pohoří And a do Evropy je ze svých cest přivezly v 16. století Španělé. Dříve se pěstovaly jako okrasné rostliny. U nás našly v kuchyni uplatnění až o dvě století později a vděčíme za to sousedům z Braniborska, kteří nám ukázali výhody této potraviny.
Francouzská dobrota
Slovo gratinovat pochází z francouzského gratter, tedy seškrabovat. Gratinovat překládáme také jako zapékat a tímto způsobem lze připravit nejen brambory, ale také těstoviny nebo třeba zeleninu. U gratinovaných pokrmů je nejdůležitější lehce připečená krusta, o níž se většinou postará sýr, strouhanka nebo směs sýru a vajíčka.
Chutná "rychlovka"
Pokud váháte, co doma připravit k obědu či večeři, doporučujeme tento recept na zapečené brambory. Jeho výhodou je snadná příprava, minimum ingrediencí a finanční nenáročnost. Další sympatickou výhodou pokrmu je fakt, že si lze recept upravit na míru, podle toho, co právě doma přebývá. Brambory lze zapékat v základní formě, se sýrem, smetanou a kořením nebo přepis "vytunit" a do ingrediencí přidat zeleninu, šunku, salám či vejce.
Recept na gratinované brambory
Potřebujete: 1 kg brambor (ideálně salátové), 50 g tvrdého sýru typu gouda či ementál, 200 g tučnější zakysané smetany, 50 g taveného sýru, 250 g mléka, lžičku soli, špetku čerstvě mletého pepře, špetku muškátového oříšku
Postup:
Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Než se nahřeje, připravíme si zapékací nádobu o rozměrech přibližně 26 x 23 cm a vymažeme ji olejem. Na dno nádoby rozprostřeme očištěný a na plátky nakrájený česnek. V hrnci smícháme zakysanou smetanu, tavený sýr, mléko, muškátový oříšek, pepř, sůl a směs necháme pár minut provařit. V mezičase oloupeme brambory a nakrájíme je na tenké plátky. Brambory rozložíme do zapékací nádoby, zalijeme je provařenou směsí a zasypeme nastrouhaným tvrdým sýrem. Nádobu vložíme do předehřáté trouby a brambory pečeme přibližně 15 minut.

Gratinovaný celer se sýrem feta
I zelenině sluší gratinování. Celer je zdravý pro naše ledviny a v kombinaci se sýrem feta vytvoří zajímavý pokrm.

Pečené jehněčí s gratinovanými brambory
Zapečené brambory se hodí také k masu. Vyzkoušejte brambory s jehněčím!

Gratinované brambory
Další z receptů na zapečené brambory, které skvěle fungují jako hlavní pokrm i jako příloha.

Brambory zapečené se sýrem
Chutné, levné a rychlé jídlo, kterým se zavděčíte malým i velkým strávníkům.