Sdílet:

Pracny recept

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření60 minPočet porcí6 porcí

Pracny patří ke stálicím vánočního období a na sváteční tabuli tak neodmyslitelně náleží ve většině domácností. Už máte svůj osvědčený recept na toto cukroví? Možná se vám bude hodit následující tip.
 
Pracny jako pilíř sváteční tradice
 
Pracny patří ke klasickému vánočnímu cukroví. Recept na pracny najdete už v mnoha kuchařkách našich prababiček a v nejedné domácnosti dodnes náleží k pravému rodinnému stříbru.
Ve svém kulinářském repertoáru je měla dokonce i známá autorka kuchařských příruček a propagátorka zdravé výživy Marie Janků-Sandtnerová.

Jinak se jim říká také medvědí tlapky. Pečou se totiž ve formičkách specifického tvaru. Nicméně i mnohé moderní hospodyňky si pamatují či mají schované i starší formičky ve tvaru tvaru panáčků, koníků, rybek nebo motýlků.

Typickou surovinu v těstě na pracny zastupují ořechy a koření. Ty dodají medvědím tlapkám po upečení unikátní vůni. Pro pracny je charakteristické i to, že neobsahují žádný krém.
Toto cukroví vyžaduje přípravu předem, potřebuje totiž čas k tomu, aby náležitě změklo. Doporučuje se proto pamatovat na ně s předstihem nejméně dvou týdnů. Ideální čas pro pečení přichází o prvním adventu. Pokud máte formičky a dostatek času, nic vám nebrání se pustit do přípravy.

Ta je totiž poměrně jednoduchá. A to jak co se týče postupu, tak i použitých surovin. Troufnout si na ni může i začátečník a pokud si chcete užít tu pravou pohodu v náležitě Vánocemi provoněné kuchyni, zapojte do přípravy i děti.

Užitečné tipy pro přípravu pracen
 
Až je budete plnit do formiček, dejte pozor hlavně na to, abyste je neplnili do maxima. Na jednu klasickou formu na velkou pracnu patří orientačně 8 až 10 g těsta. To natáhněte ke krajům a uprostřed nechte prohlubeň. Pracny vám půjdou snáze vyklopit.

Potížím s vyklopením cukroví zabráníte i vymazáním formiček. Typicky se cukroví „nechce“ hlavně ze starších formiček, které se vyznačují netradičním tvarem, případně by mohly už mít poškrábaný povrch. Ty nové by vymazávání potřebovat neměly, neboť těsto je samo o sobě díky použitému tuku mastné dostatečně.

Pokud vám ale pracny vyklopit nejdou, bez dodatečného vymazání se neobejdete. K tomuto účelu použijte nejlépe máslo či sádlo. Některé recepty rovněž k vymazávání radí užít olej. Pozor, tento postup ale platí pouze pro případ, že máte klasické kovové formy. Moderní silikonové vymazávat nemusíte.

Zádrhel taktéž může nastat s velikostí formiček. Pokud uchováváte ty „památeční“ po babičce a v průběhu času se vám tak nahromadila poctivá směs různých tvarů, nezapomeňte na to, že mají odlišnou velikost. Ty menší budou tedy určitě hotové rychleji, což musíte u trouby vzít v úvahu, aby se vám pracny nespálily.

Variací na recepty pro přípravu pracen existuje řada. Letos můžete vyzkoušet třeba staročeskou verzi.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • 75 g hladké mouky
  • 60 g vlašských ořechů
  • 50 g cukru moučka
  • ½ čajové lžičky skořice
  • ½ čajové lžičky hřebíčku
  • 1 vejce
  • 50 g másla


Způsob přípravy

Nejprve smíchejte veškeré sypké suroviny, tedy mouku, ořechy a cukr. Přidejte skořici a hřebíček. Vmíchejte vejce a změklé máslo. Vypracujte těsto, které by mělo mít vláčnou konzistenci.

Následně ho necháte ideálně přes noc odležet. Pokud nemáte až tolik času, k „odpočinku“ dopřejte těstu alespoň hodinu.

Následně ho vtlačte do formiček a pečte ve vyhřáté troubě cca 7 až 8 minut na cca 170 °C. Že je cukroví hotové, poznáte podle zlatavého okraje.

Pracny vyklopte z formiček a nechte mírně vychladnout, počkejte cca 2 minuty. Následně obalujte v moučkovém cukru.

Do moučkového cukru můžete pro vylepšení přidat i cukr vanilkový. Do těsta lze rovněž použít kakao. Pracny stačí cukrem i zasypat, záleží jen na vaší chuti.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Pracny recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Pracny.
Hledat podobné recepty na internetu jako Pracny


×