Rajčata stokrát jinak
Sezóna jim pomalu končí, v obchodech jich ale pořád ještě dostaneme spoustu. Jak jste si je letos užili? Máte plnou spíž domácího kečupu nebo račatového protlaku? Nebo je máte raději naložené ve sladkokyselém nálevu? Rajčata, naše oblíbená letní zelenina, mají rozhodně už dlouho důležité místo v našem jídelníčku. Jen si dejte pozor na nezralé, zelené plody, ty rozhodně nekonzumujte. Zato zralá, šťavnatá rajčata obsahují beta - karoten a jsou významným zdrojem vlákniny, chromu a draslíku. Takže si je dopřejte, samozřejmě jako všechno, s mírou.
Rajskou omáčku, abychom jmenovali snad to nejznámější jídlo ze všech, buď milujeme, nebo ji naopak nesnášíme. Ta druhá varianta se s námi táhne už možná desítky let od povinných obědů ve školní družině. Většinou ve spojení s rozvařenými kolínky. Dnes jsme ale přece jen už trochu jinde. Základem opravdu dobré rajské omáčky je bezesporu silný hovězí vývar. Pak už jen obvyklé koření. Také přidáváte špetku skořice? Jestli ne, vyzkoušejte to. A k tomu kvalitní, třeba italské, těstoviny. Nebo houskové knedlíky?
Mnozí máme slabost pro italská jídla, a tam hrají omáčky z rajčat hlavní roli. A že tady záleží nejen na kvalitě rajských jablíček, ale hlavně a především na koření, to je jasné. Čerstvý nebo sušený česnek, bazalka, chilli a další a další druhy koření společně s rajčaty. Rajčatové omáčky jsou bezesporu základním stavebním kamenem celé italské kuchyně. Na špagety, na lasagne, na pizzu.
Ratatouille, francouzské jídlo z lilku, cukety, provensálských bylin a samozřejmě z rajčat, je další gurmánskou a také zdravou pochoutkou i u nás. Restovaná zelenina se totiž výborně hodí třeba jako lehká příloha k masu.
Rajskou polévku, oblíbenou nejen v Itálii, ale i ve Španělsku, můžete snadno kdykoliv připravit z rajčatového protlaku. Ten je také součástí jiné oblíbené polévky, minestrone. Do rajské polévky se hodí použít jako zavářku třeba rýži. Nebo ji zjemníme kapáním z vajíčka ušlehaného s moukou, trochou soli a pepře. Když ji doplníme čerstvým pečivem, klidně nahradí lehkou večeři.
Úplně nejvíc ale máme rádi rajčata čerstvá, syrová, třeba v salátech. Známe jistě ten babiččin s cibulí a octem, pikantní a dobře doplňující nedělní oběd. A co třeba rajčata s mozzarellou, kde se skvěle mísí jemná chuť sýra a šťavnatost rajčat, doplněná chutí a vůní bazalky. Nebo šopský salát s rajčaty, okurkou, paprikou a balkánským sýrem. A co říkáte na rajčatový salát s majonézou a s troškou čerstvého kopru? Zkrátka rajčata a saláty rozhodně patří k sobě.
Ještě musíme zmínit to, že rajčata výborně chutnají i zapečená. Se sýry, s vejci, s houbami, samozřejmě doplněná tím správným kořením. Kdo má rád slané koláče, jistě si oblíbí slaný koláč s rajčaty a mozzarellou. Jak jsou rajčata, nebo protlak z nich, důležitá při pečení pizzy, o tom není třeba mluvit. Víme to všichni. Takže pár čerstvých rajčat ze zahrádky nebo z farmářského trhu, trochu kvalitního rajčatového protlaku a můžeme se pustit do vaření.
Italská rajčatová polévka
Použijeme nakládaná rajčata, panenský olivový olej a příslušné koření, a skoro jako bychom se na chvíli ocitli ve slunné Itálii.
Rajčata plněná kuskusem
Předkrm nebo lehké jídlo si připravíme během chvilky. Šťavnatá čerstvá rajčata a bazalka jsou podmínkou.
Rajčatový salát se zakysanou smetanou
Svěží a pikantní salát hlavně pro milovníky syrové cibule. Velmi dobré jídlo. Můžete k němu přidat čerstvé pečivo.
Koláč se šunkou, sýrem a cherry rajčátky
Dominující jsou tu rajčata a několik druhů kvalitního sýra. Skvělé pohoštění třeba k vínu.
Rajská polévka
Tahle je z rajčatového protlaku a posypaná pažitkou. Můžete ji připravit jen jako krém bez zavářky. Je vynikající.