Pečené jehněčí s gratinovanými brambory recept
Pečené jehněčí s gratinovanými brambory a s kaštany je báječné a syté vyloženě zimní jídlo. Už pohled na něj člověka zahřeje, a což teprve, když ho ochutnáme.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 kg zadního jehněčího masa
- 100 ml suchého bílého vína
- 300 ml kuřecího vývaru
- 50 ml suchého sherry
- 8 stroužků česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 85 kdoulového želé
- 4 snítky rozmarýnu
- sůl
- mletý černý pepř
- gratinované brambory:
- 500 g brambor
- 85 ml mléka
- 140 ml smetany
- 500 g celeru
- 10 g másla
- 2 snítky tymiánu
- 2 stroužky česneku
- 100 g uvařených a oloupaných kaštanů
- 425 ml šlehačky
Způsob přípravy
Pečené jehněčí s gratinovanými brambory a s kaštany je báječné a syté vyloženě zimní jídlo. Už pohled na něj člověka zahřeje, a což teprve, když ho ochutnáme. Maso nařízneme hlubokými řezy po celé ploše a do každého řezu vložíme kousek česneku a snítku rozmarýnu. Celé maso i uvnitř řezů potřeme olivovým olejem, zabalíme ho do potravinové folie a uložíme marinovat na několik hodin do ledničky. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a maso vyndáme z lednice a necháme ho ještě ležet, aby získalo pokojovou teplotu. Pekáč potřeme kdoulovým želé,trochu osolíme a opepříme. Maso vložíme ho do pekáče a zbytek želé vetřeme i do řezů na mase. v předehřáté troubě zprudka pečeme jehněčí 30 minut. Mezitím brambory a celer oloupeme a nakrájíme na kostky. V hrnci svaříme mléko, smetanu a šlehačku. Přidáme k němu tymián, česnek a na kostky nakrájenou zeleninu a povaříme 5 minut. Zapékací mísu vymažeme máslem a naskládáme do ní kaštany nakrájené na plátky.
Brambory a celer po 5 minutách vyndáme ze smetanové omáčky, necháme okapat a rovnoměrně navrstvíme na vařené kaštany do zapékací misky.Opatrně vše zalijeme smetanovou omáčkou. Teplotu trouby snížíme na 140 stupňů a k jehněčímu do pekáče přilijeme sherry a víno a dále pečeme asi 60 minut. 15 minut od snížení teploty, do trouby přidáme zapékací misku se zeleninou a umístíme ji na horní patro. Zapékáme tak dlouho, dokud zelenina nezměkne. Pak mísu s gratinovanými brambory vyjmeme z trouby a uložíme do tepla. Když je jehněčí měkké, vyndáme ho z pekáče a uložíme na horký talíř a také do tepla. Do pekáče přidáme vývar a omáčku vaříme do požadovaného zhoustnutí. Před podáváním hotovou omáčku přecedíme. Jednotlivé porce gratinovaných brambor a jehněčího masa pak lehce omáčkou přelijeme. Podáváme teplé.