Hlíva ústřičná si velmi rychle našla cestu do kuchyňských receptů na celém světě
Možná ji dobře znáte, možná z ní i vaříte, ale určitě už jste o ní alespoň slyšeli. Hlíva ústřičná je celosvětově známá houba, používá se ve spoustě kuchyní i když nejvíce asi v kuchyni asijské. Suší se, nakládá a přidává do hotových jídel. Jejím největším pěstitelem je Čína, kde ji používají i v tradiční čínské medicíně.
Celosvětově v pěstování hub obsadila třetí místo. Někde se jí říká elixír mládí, protože mnohé vědecké studie svědčí o jejím blahodárném vlivu na náš organizmus. Je velmi málo kalorická, takže se skvěle uplatní v dietní kuchyni. U nás se pěstuje po celý rok a také ji proto během roku dostanete téměř v každém větším obchodě s potravinami.
Hlíva ústřičná má příjemnou, nasládlou, houbovou chuť. Obsahuje především vitamín, C, K, D a hlavně spoustu vitamínů skupiny B. Také železo, sodík, zinek, selen, měď, draslík. Obsahuje nejen vlákninu, ale i proteiny. V mnoha zemích světa vědci zkoumají pozitivní účinky hlívy ústřičné na rakovinné nádory a na naši imunitu.
V tuto chvíli můžeme jen říct, že je rozhodně výborným doplňkem našeho jídelníčku. O její oblíbenosti svědčí i nepřeberné množství různých kuchyňských receptů. Můžeme také říci, že tam, kde bychom použili třeba žampiony, můžeme bez obav použít hlívu ústřičnou. I v naší kuchařce vyzkoušených receptů najdete spoustu. Například tyto:

Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Výborná a sytá polévka, která s pečivem bude chutnou svačinou nebo lehkou večeří.

Hlíva se zeleninou z pekáčku
Spojení zeleniny s hlívou ústřičnou je vynikající nápad. Výborný recept, a to nejen pro vegetariány.

Omáčka z hlívy ústřičné
Jemná, smetanová, houbová omáčka, kterou mohou doplnit třeba krupicové noky, houskové knedlíky nebo těstoviny.

Rizoto s kuřecím masem a hlívou ústřičnou
Další z klasických receptů obohacených o tuto houbu. Rozhodně stojí za vyzkoušení.