Kuře tikka masala recept
Je libo trochu Indie na talíři? Pak vyzkoušejte recept na chicken tikka masala, který je v indické kuchyni velmi oblíbený. Je vhodný i pro ty, kteří se s exotickými pokrmy teprve seznamují, protože není příliš pálivý. Pestrost vůní a chutí kuřete tikka masala si mohou užít i ti, kteří trpí laktózovou intolerancí. Jogurt stačí v receptu nahradit kokosovým mlékem. Voňavý pokrm plný zajímavého koření se podává s rýží nebo indickým chlebem naan. Kdo nemá zásobu koření doma, může si pořídit směs garam masala, která obsahuje většinu kořenících ingrediencí.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 400 g kuřecích prsou
- 1 kelímek smetanového bílého jogurtu
- 1 rajský protlak (menší balení)
- 2 čajové lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička kari koření
- 1 lžička sladké papriky
- ½ lžičky mletého koriandru
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- 1 špetka mletého hřebíčku
- 1 špetka skořice
- ½ lžičky mletého kajenského pepře (lze vynechat nebo naopak přidat více)
- 1 větší šalotka (nebo menší cibule)
- citronová šťáva
- sůl
Způsob přípravy
Nejprve si připravíme marinádu na maso. Do mísy vyklopíme jogurt a přidáme všechno sypké koření, včetně nastrouhaného zázvoru a prolisovaných stroužků česneku. Ingredience promícháme.
Maso nakrájíme na středně velké kousky, vložíme ho do mísy a promícháme s marinádou. Misku zakryjeme fólií nebo víčkem a maso s marinádou uložíme na několik hodin do lednice. Ideálně přes noc, aby se maso kořením nasáklo a díky jogurtu zkřehlo.
Šalotku očistíme, nakrájíme najemno. Na pánvi rozpálíme olej, přidáme šalotku, trochu soli a orestujeme ji do zlatova.
K osmažené šalotce přidáme maso včetně marinády, osolíme ho, zmírníme teplotu a maso necháme asi čtvrt hodinky podusit, přičemž ho pravidelně otáčíme. Ke konci vmícháme do omáčky trochu citronové šťávy, která zvýrazní její chuť.
Hotový pokrm ozdobíme lístky čerstvého koriandru a podáváme s rýží či indickým chlebem naan a salátem.