Brambory zapečené s cibulí, slaninou a vejci recept
Brambory zapečené s cibulí, slaninou a vejci Jsou jedním z těch jídel, kde se spousta báječných chutí spojí v jednu božskou. Rozhodně ten recept vyzkoušejte.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg brambor
- 100 g anglické slaniny
- 100 g vařeného uzeného masa
- 1 velká cibule
- 6 vajec
- 100 ml sladké smetany
- 2 lžíce nasekané petrželky
- sůl
- mletý černý pepř
- máslo
- olivový olej
Způsob přípravy
Brambory uvaříme do měkka ve slupce, necháme je částečně vychladnout a oloupeme je. Čtyři vejce uvaříme na tvrdo. Cibuli nakrájíme na kostičky, slaninu na také, vařené uzené maso roztrháme vidličkou na kousky. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.
V pánvi mezitím rozpustíme kousek másla ve lžíci oleje a orestujeme nakrájenou slaninu společně s cibulí dozlatova. Ještě vlažné brambory brambory nakrájíme na plátky. Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme olejem a na něj naskládáme třetinu nakrájených brambor. Osolíme a opepříme je. Na brambory nasypeme polovinu směsi s cibulí, na ni rozložíme dvě vajíčka nakrájená na plátky, posypeme je nasekanou petrželkou a také je okořeníme pepřem a osolíme.
Na vajíčka rozložíme polovinu natrhaného uzeného masa a na maso další třetinu brambor. Celé to znovu zopakujeme a končíme vrstvou brambor. Pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut.
Po této době zalijeme všechno smetanou ve které jsme rozšlehali dvě vejce, špetku soli a pepře, a znovu v troubě zapékáme, přibližně 30 minut, až povrch brambor zezlátne a máme hotovo.