Nejmastnější a nejškodlivější smažené brambůrky na trhu

Lukáš Svítil

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

U smažených brambůrků je nejdůležitější sledovat množství jedovatého akrylamidu, který vzniká při průmyslové výrobě brambůrků. Jeho množství je v nich poměrně vysoké, a tak si vezměme na pomoc organizaci dTest, která srovnávala ve velkém testu devatenáct druhů brambůrků. Jediná značka byla zastoupena dvakrát, a to Lay´s z českého a německého trhu.
Každý Čech průměrně spořádá 1,2 kila smažených brambůrků, tedy přibližně 8 velkých balení.

Akrylamid

Jedná se o sloučeninu, která obyčejně vzniká při tepelném zpracovávání některých surovin. Při 120 stupních Celsia na sebe reagují aminokyseliny a cukry. Akrylamid najdeme i v jiných běžných potravinách, a tak se mu nelze úplně vyhnout. Vzhledem k potenciálně karcinogenním a neurotoxickým účinkům se jeho množství obsažené v potravinách od roku 2002 pečlivě sleduje a nastavují se maximální přípustné hodnoty.

České versus německé Lay´s

Organizace dTest testovala výrobky ve spolupráci s partnerskou spotřebitelskou institucí, takže mohla porovnat vedle českých a německých brambůrků i ty ze Skandinávie. Po stejných analýzách a stejném hodnocení byly výsledky poměrně překvapivé. V rozporu s obecným veřejným míněním české Lay´s vyšly z testování nejlépe, a to hlavně díky své chuti, která byla nejvíce bramborová a celkově nejvýraznější. Nicméně na druhé straně je nutno konstatovat, že ze všech tří vzorků brambůrků Lay´s obsahovaly ty české nejvíce akrylamidu. Doporučenou hodnotu však nepřekračovaly.

Hodnoty akrylamidu v chipsech Lay´s:
- České Lay´s – 521 mikrogramů akrylamidu
- Německé Lay´s – 211 mikrogramů akrylamidu
- Švédské Lay´s – 235 mikrogramů akrylamidu
- Doporučená hodnota – 750 mikrogramů akrylamidu


Akrylamid představuje, aniž bychom chtěli zbytečně strašit, pro člověka určité nebezpečí, protože spouští hned několik typů toxických účinků. Naštěstí začalo platit na jaře roku 2018 evropské nařízení, které nařizuje výrobcům udržet množství akrylamidu obsaženého v brambůrkách na hodnotě 750 mikrogramů na jedno kilo výrobku. Výrobci se zatím tohoto limitu bez problému drží, nicméně čas od času zkontrolovat vámi oblíbenou značku brambůrků se vyplatí. Jelikož tuto informaci výrobci na obalech nezveřejňují, je potřeba se pídit po spotřebitelských testech, jako byl tento. Obecně však platí, že čím propečenější, tím hůř.

Nejsme chipsy, jsme brambůrky

Hodnoty akrylamidu se napříč výrobci značně liší. Nejméně této škodlivé látky bylo naměřeno v brambůrkách Chio Definitely Salted Chips, a to 131 mikrogramů na kilo výrobku. Hodnota téměř desetinásobná – 1210 mikrogramů na kilo výrobku – byla naměřená ve Strážnických brambůrkách. Majitel fabriky k tomu dodává, že tyto testy nezohledňují výrobní postupy a nerozdělují mezi chipsy a brambůrky. Chipsy jsou totiž před samotným smažením blanšírované, to znamená, že se v nich redukují cukry a škroby. To potom podle jeho názoru vede lepším hodnotám měřených látek, ale také k uniformitě výsledného produktu. Naopak Strážnické brambůrky prý neztrácejí nic ze své základní chutě smažených brambor, přičemž se výrobní závod ve Strážnici již řadu let snaží množství akrylamidu ve svých výrobcích snížit. Zdá se, že výborná chuť těchto brambůrků je zde vykoupena vyššími hodnotami škodlivých látek.

Strašně moc oleje

I přes tyto bohulibé snahy stále platí, že smažené brambůrky jsou tučnou a slanou potravinou bez dalších přidaných hodnot a výživných látek. Dobře to ilustruje množství oleje a soli v nich obsažených. Průměrný Čech spolyká spolu s brambůrky i čtyři deci přepáleného oleje na smažení. Po usmažení totiž v této dobrotě zůstane až čtyřicet procent použitého oleje.
Světová zdravotnická organizace doporučuje denní dávku soli do 5 gramů za jeden den. Těchto průmyslově vyráběných brambůrků na světě moc není. Jedny se našly ve Velké Británii, jmenují se Walkers Ready Salted a obsahují méně než 5 gramů soli. Koupit je můžete v obchodech Iceland.
Naopak nejslanějšími brambůrky na trhu jsou Chio Definitely Salted, u nichž dTest zjistil, že obsahují o 23 procent více soli, než výrobce uvádí na obalu.

Nejméně a nejvíce akrylamidu v testovaných chipsech
- Chio Definitely Salted Chips – 131 mikrogramů na 1 kilo
- Petr Hobža Strážnické brambůrky – 1210 mikrogramů na 1 kilo

Nejslanější chipsy
- Chio Definitely Salted

Nejmastnější chipsy
- Bohemia Solené


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Nejmastnější a nejškodlivější smažené brambůrky na trhu, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: nejmastnější, nejškodlivější, smažené, brambůrky, trhu.

Kde najít informace



×