Svíčková omáčka s hovězím masem recept
Taky si čas od času dopřejete českou klasiku Svíčkovou omáčku? Já tedy rozhodně ano.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 50g máslo
- 50g petržel
- 100g hořčice
- 100g pěkná mrkev
- sůl
- 3 lístečky bobkový list
- cukr např. krupice
- 3 polévkové lžíce olej
- šťáva z citrónu
- 600g svíčková - hovězí
- 50g celer
- 8 kuliček nové koření
- 50g slanina
- 100g mouka - hladká (nebo polohrubá)
- 1 ks kuchyňská cibule
- 250 ml smetana (nebo zakysaná smetana)
- 8 kuliček pepř černý - celý
Způsob přípravy
Do hrnce si nalijeme trochu oleje a přisypeme omytou a rozkrájenou zeleninu a cibuli. Osmahneme.
Musím se přiznat, že když nestíhám, použiji zmrazenou zeleninovou směs pod svíčkovou.
Nandáme hořčici a vhodíme koření. Přidáme sůl. Osladíme a zakápneme maličko šťávou z citrónu. Dolijeme vodu.
První varianta další úpravy: Do této zeleninové směsi dáme hovězí maso, které jsme si předtím prošpikovali (slaninou) a vaříme. Potom maso vyndáme, zahustíme polohrubou moukou a zakysanou smetanou. Přilijeme maličko šťávy z citrónu, cukr a robotem rozmixujeme. Nebo druhá varianta: Maso (prošpikované slaninou) dáme do zeleninové směsi a necháme v lednici den (24 hodin) uležet. Potom pečeme v troubě. Maso vyndáme. Dolijeme vodu. Hustotu upravíme jíškou (hladká mouka s máslem). Vaříme. Osladíme, zakápneme citrónem, lehce osolíme. Robotem rozmixujeme spolu se smetanou.
Vložíme maso a můžeme podávat. Příloha je domácí knedlík s brusinkami a kolečkem citrónu.