Jaro za dveřmi, za oknem a v kuchyni

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Nebude to dlouho trvat a máme tu zase jaro. Svět se zazelená, příroda se začne probouzet a vonět. A ten, kdo má zahrádku, bude mít najednou plné ruce práce. Ale ani my, kteří si svět zeleně pěstujeme jen na balkónech a za okny svého bytu, nebudeme na nic čekat.

V posledních letech se v mnoha domácnostech místo kaktusů, voděnek, dračinců, sukulentů a jiných pokojovek, objevují truhlíky, květináče a další nádoby se zelenými bylinkami. Máme je na parapetech oken, na balkónech a na terasách, zkrátka všude tam, kam svítí slunce a kde o ně můžeme správně pečovat. Je jasné, že čerstvě utržená bylinka je něco docela jiného než ta drcená a usušená z obchodu s kořením. To jistě potvrdí každý dobrý kuchař. Navíc, pěstovat si vlastní koření doma je levné, nenáročné, a při dodržení několika důležitých pravidel i poměrně jednoduché.

Při zakládání bylinkové zahrádky máme dvě možnosti. Koupit si již vzrostlou sazeničku, nebo si bylinky vypěstovat ze semínek sami. Hotovou rostlinu stačí přesadit do správné nádoby a dopřát jí kvalitní substrát, patřičné hnojení a zálivku. Světlé místo, orientované nejlépe na jih nebo na východ, s přímým slunečním svitem po dobu až 5 hodin, je pro většinu bylin nejlepší.

Pro vysetí semínek do truhlíku je nejvhodnější březen a duben. Pro zelené bylinky je vhodná dobře propustná zemina, nejlépe ještě s malou vrstvou písku na dně, a nádoba musí mít odtokový otvor. Pokud chcete sklízet bohatou úrodu, je důležité dopřát rostlinám také dostatek živin. Výborně se k tomu hodí například hnojivo ve formě tyčinek. Zálivka by měla být pravidelná, ale spíš střídmější.


Když budete bylinky opatrně řezat a stříhat, budou vám hojně dorůstat nové. Také občas otočením nádoby dopřejte rostlinám světlo ze všech stran.

Kadeřavá petržel, bazalka, pažitka, šalvěj, máta, tymián, dobromysl (oregano), kerblík, saturejka, meduňka, citronová tráva a mnoho dalších druhů, ty všechny se dají snadno pěstovat třeba přímo v kuchyni na parapetu nebo na kuchyňské desce. Kromě toho, že budete mít čerstvé koření pořád na dosah, když si bylinky vypěstujete ve vhodných nádobách, může to být i velmi pěkná ozdoba interiéru. Můžete sázet dohromady i několik druhů. Uvidíte, že svěží vůně zelených bylinek vám provoní celý byt.

A pro zdraví si můžete zasadit do květináče rýmovník. Snadno se pěstuje v interiérech, je to velmi nenáročná rostlina, kterou stačí občas zastřihovat a bohatě se rozroste. A k čemu je dobrá? Jednak je to přírodní repelent, který odpuzuje bodavý hmyz a mouchy. Proto je výhodné mít rýmovník na okně, kterým v létě větráte. Z lístků rýmovníku připravíte čaj nebo sirup pro boj s nachlazením a chřipkou. Také ho můžete použít usušený a rozdrcený jako koření na maso. Svědčí našemu žaludku a zabraňuje nadýmání. Promnutím zelených listů v dlani a inhalací pronikavé vůně ulevíte bolestem v krku a ucpanému nosu.

Zeleň v bytě je osvěžující a krásná nejen pro naše oči, ale v případě bylinek je i velmi užitečná. Takže pokud jste s pěstováním bylinek ještě nezačali, možná to můžete zkusit právě teď.

 


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Jaro za dveřmi, za oknem a v kuchyni, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Jaro za dveřmi, za oknem a v kuchyni.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: jaro, dveřmi,, oknem, kuchyni.

Kde najít informace



×