Top 10 pomazánky
Asi všichni máme své rodinné recepty na pomazánky, které používáme často. Směsi různých ingrediencí mají v naší kuchyni obrovské možnosti použití. Ať už je mažeme na veku a použijeme při přípravě obložených chlebíčků, nebo je namažeme na chleba dětem k snídani či svačině. S pomocí dobré pomazánky připravíme rychlou a dobrou večeři nebo pomazánkou můžeme pohostit nenadálou návštěvu. Navíc, použijeme-li do pomazánky třeba tvaroh či čerstvou zeleninu, je to rozhodně zdraví prospěšné jídlo. K již zavedeným receptům bychom tedy mohli přidat i pár nových, třeba nám dosud neznámých.

Česneková pomazánka
Tak tuhle asi známe, ale neuškodí si ji alespoň připomenout. Je rychlá, jednoduchá a právem patří k těm oblíbeným. A pro ty, kdo nemají s česnekem problémy, je navíc i velmi zdravá.

Vaječná pomazánka s celerem
Tato pomazánka se šunkou je velmi oblíbená i u dětí. Kromě toho ji snadno můžeme změnit v pomazánku pro vegetariány, když šunku vynecháme. Pomazánce to na chuti neubere. Máme-li doma pažitku, můžeme ji nadrobno nakrájenou do pomazánky místo šunky klidně přidat.

Pomazánka z kuřecího masa
Podle tohoto receptu připravíme sytou masovou pomazánku, kterou můžeme použít právě při přípravě rychlé a chutné večeře. Namažeme ji na plátky čerstvého chleba, obložíme čerstvou zeleninou a výborné jídlo je hotové raz dva.

Výborný džem z jahod a rebarbory
Tahle voňavá lahůdka má další výhodu, a tou je její dlouhá trvanlivost. Uplatníme ji při pečení dortů a koláčů. Také skvěle chutná jen namazaná na čerstvé pečivo. Pro milovníky sladkých jídel je to přesně to pravé.

Rybízový džem
Stejná sladká náplň do dortů, jen z úplně jiného ovoce. Kromě toho jí rybíz dodá specifickou nakyslou příchuť, kterou všichni známe třeba z vánočních lineckých koláčků. Ty se bez rybízové marmelády prostě neobejdou.

Kaviár z lilku
Možná trochu neznámá pomazánka, ale stojí za to ji vyzkoušet. Většinou neznáme příliš receptů na jídlo z lilků, tenhle je ale snadný a výsledek moc dobrý. Hodí se třeba na topinky z chleba, navíc obložené plátky vařených vajec, nebo na plátky veky s kouskem uzeného masa.

Hermelínová pomazánka
Každý kuchař asi zná nějakou pomazánku s hermelínem, je jich určitě mnoho. Tento recept je dávno vyzkoušený a třeba na chlebíčky k vínu či pivu se hodí báječně. Je důležité použít kvalitní salám a tavený sýr, to ale jistě všichni víme.

Sardinková pomazánka
Další z pomazánek, které asi známe už i z dětství. Je spousta rybích konzerv se sardinkami, a tak si dejme záležet na výběru, protože jen pokud budou konzervované rybičky kvalitní, tak bude pomazánka tou dobrou pikantní pochoutkou, jak ji známe.

Jalapeňo pomazánka s tortilla chipsy
Jalapeňo - tyhle mírně pálivé mexické papričky jsou asi nejznámějším druhem papriček na americkém kontinentu. Pomazánce spolu s chilli papričkami dodávají ten správný říz. Kromě uvedené přílohy můžeme k pomazánce podávat i jiné čerstvé pečivo.

Kuřecí játrová paštika
Domácí játrovou paštiku můžeme mít doma v zásobě. Díky tomu můžeme rychle připravit snídaně a svačiny, pohoštění pro návštěvy či rychlou večeři. A kdykoliv dostaneme chuť na něco malého, ale hodně dobrého, stačí namazat paštikou čerstvou housku a posypat ji čerstvě nasekanou pažitkou.