Rybízový džem recept
Domácí rybízový džem namazaný na čerstvé pečivo je lahodná snídaně nejen pro děti. Džem můžeme také přidávat do smetanových bílých jogurtů, nebo jím ozdobit lívanečky nebo palačinky.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 hrnky červeného rybízu bez stopek
- cukr krystal (množství podle váhy pyré)
- 1/2 citronu
- voda
- 2 sterilizované skleničky s víčky
Způsob přípravy
Domácí rybízový džem namazaný na čerstvé pečivo je lahodná snídaně nejen pro děti. Džem můžeme také přidávat do smetanových bílých jogurtů, nebo jím ozdobit lívanečky nebo palačinky. Omyté kuličky červeného rybízu bez stopek nasypeme do kastrolu a zalijeme malým množstvím vody, jen tak, aby pokryla dno. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a krátce (3 až 5 minut) povaříme za občasného zamíchání. Nyní v mixéru rozmixujeme rybíz na pyré a to pak přecedíme přes síto, abychom odstranili slupky a semena.
Zvážíme přepasírované pyré a připravíme si stejné množství cukru krystal. V kastrole smícháme rybízové pyré s cukrem a přidáme citronovou kůru a šťávu z půlky citronu. Znovu přivedeme k varu a vaříme asi 8 minut. Stále mícháme a lžící sbíráme a odstraňujeme pěnu, která se tvoří na povrchu džemu. Hotový, ještě horký džem nalijeme do sterilizovaných sklenic a zavíčkujeme. Uložíme do chladu.