Kapr na našem vánočním stole

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Je druhá polovina prosince, mráz možná už trochu zalézá za nehty, leckde možná i poletuje sníh a ulice vyzdobené rozsvíce...

Je druhá polovina prosince, mráz možná už trochu zalézá za nehty, leckde možná i poletuje sníh a ulice vyzdobené rozsvícenými stromečky navozují vánoční atmosféru. Vedle prodejců zelených vánočních smrčků a jedliček narazíte každou chvíli na jmelí všech myslitelných i nemyslitelných barev a ze zářících obchodů jsou slyšet vánoční písně a koledy. V domácnostech to voní vanilkou a sladkým vánočním pečivem, na adventních věncích hoří svíčky a děti netrpělivě otvírají okénka na adventních kalendářích. Vánoce jsou za dveřmi.

K tradičním pokrmům na vánočním stole u nás, ale také třeba na Slovensku, v Rakousku či Polsku, patří kapr. Ačkoliv ryby patří k postním jídlům už od 17. století, až po první světové válce se zvyk mít kapra na vánočním stole rozšířil i mezi nižší lidové vrsty. Zpočátku se připravoval na černo (ve sladké omáčce z povidel a perníku) nebo na modro (vařený v bílém víně s kořenovou zeleninou). Způsob, jakým ho dnes připravují podle statistik dvě třetiny českých domácností, obaleného v trojobalu, smaženého a podávaného s bramborovým salátem, získal oblibu až po druhé světové válce. Hlavními důvody tehdy byla nízká cena a momentální obliba smažených jídel.

Recept pochází z Rakouska a uvedla ho ve své kuchařce samotná Magdalena Dobromila Rettigová. Očištěnému kaprovi zbavenému šupin se uřízla hlava a nakrájel se na tenké podkovy. Ty se pak obalily v mouce, vejcích a strouhance, a osmažily na sádle nebo na másle. Osmažené kousky se nechaly odkapat na papírovém ubrousku a podávaly se s plátkem citronu a s bramborovým salátem. Tento recept se od těch dob prakticky nezměnil. Z hlavy kapra, jiker, mlíčí a kořenové zeleniny se pak vaří tradiční vánoční rybí polévka.

Nevýhodou kapra jsou jeho kosti, kterých má opravdu hodně. Kost uvízlá v krku je občas nemilou vánoční příhodou spojenou s návštěvou na pohotovosti. Je tudíž třeba trochu opatrnosti, a to hlavně u menších dětí. U malých měkkých kostí občas pomůže zajíst uvízlou kostičku měkkým chlebem.


V některých našich domácnostech se však kapr připravuje podle těch prapůvodních receptů na modro či na černo. A nebo třeba ještě úplně jinak.

Takže se sejděte s rodinou u štědrovečerního stolu a připravte menu podle své chuti a podle svých zvyklostí. Třeba toho smaženého kapra a bramborový salát, takový, jaký dělala vaše babička. K tomu si poslechněte vánoční koledy a užijte si šťastné a poklidné vánoce.

A také nezapomeňte, že kapří šupina položená na Štědrý den pod talíř nebo vložená do peněženky by vám měla přinést bohatství. Hezké svátky.

Smažený kapr

Smažený kapr


Tradiční a nejoblíbenější recept na vánočního kapra. Jistěže s bramborovým salátem.


Vánoční bramborový salát

Vánoční bramborový salát


Jedinečný a klasický recept. Odlehčenou verzi získáte nahrazením části majonézy bílým jogurtem.


Vánoční rybí polévka

Vánoční rybí polévka


Tak ta by také neměla chybět na štědrovečerním stole. A k ní osmažené krutony z bílé veky.


Tradiční česká vánočka

Tradiční česká vánočka


Možná jste ji vždy koupili v obchodě. Ale co třeba zkusit tento recept. Věřte že se s tou koupenou nedá srovnávat.


Staročeský vánoční kuba

Staročeský vánoční kuba


Jestli jste tohle jídlo ještě nikdy neochutnali, je právě čas to zkusit. Uvidíte, že nebudete litovat.


Vaječňák - vánoční vaječný likér

Vaječňák - vánoční vaječný likér


Ten doma připravený bude rozhodně lepší než jakýkoliv jiný. A k Vánocům tak nějak patří.


Tradiční vánoční punč

Tradiční vánoční punč


Horký nápoj vonící rumem a pomerančem vás zahřeje a jistě i přispěje k slavnostní vánoční náladě.


Jablečný štrůdl

Jablečný štrůdl


I to je v leckterých rodinách oblíbený moučník. Můžete ho pro slavnostní chvíle ozdobit šlehačkou a kouskem kompotového ovoce.


Lehký bramborový salát

Lehký bramborový salát


Tento salát je zcela bez majonézy a přesto je výborný. Použijte kvalitní olivový olej.


Vánoční krocan

Vánoční krocan


Tohle sice není tradiční české vánoční jídlo, ale proč to také nezkusit? A ten bramborový salát k tomu přidejte.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Kapr na našem vánočním stole, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Kapr na našem vánočním stole.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: kapr, našem, vánočním, stole.


×