Zpestřete si svůj jídelníček. A inspirujte se třeba italskou kuchyní.
Je všeobecně známé, že klasická česká kuchyně je velmi pestrá. Typické pro ni jsou husté polévky, smetanové omáčky zahuštěné bešamelem, pečená a dušená masa a v neposlední řadě knedlíky. Takový smažený řízek, svíčková omáčka, dršťková, koprová nebo gulášová polévka či bramborová s houbami, houskové nebo bramborové knedlíky, to vše prostě do naší kuchyně patří a moc rádi si na tom pochutnáváme. To však neznamená, že nemůžeme občas nahlédnout do jiných vyhlášených kuchyní a trochu se jimi inspirovat.
Třeba taková italská kuchyně, která je považována za jednu z nejlepších na světě, může náš jídelníček hodně obohatit. Je velmi proslulá svými těstovinami, kterých je na 400 druhů, a existují stovky receptů na jejich přípravu. Ravioli, Tortellini, Spaghetti, abychom jmenovali ty u nás nejznámější. A věřte, třeba takové vyhlášené „Spaghetti alla carbonara“ opravdu stojí za to ochutnat.
S těstovinami úzce souvisí i to, že Itálie je také dobře známá svou výrobou skvělých sýrů. Jen namátkou, Mozzarella, Parmezán, Ricotta, Gorgonzola nebo Pecorino. Jistě znáte. Pro milovníky sýrů jsou to delikatesy.
A kdo by neznal báječný italský vynález, a to pizzu. Tenhle slaný koláč proslavil italskou kuchyni po celém světě. Jednoduché chytré těsto, a pak už jen rajčata a mozzarella a spousta různých dalších přísad.
Italové jsou také známí svými rybími polévkami. A vůbec, ryby a mořské plody jsou další typickou italskou surovinou do kuchyně. Ryby smažené, pečené, vařené, ochucené citronovou šťávou a různým kořením. Rozličně připravené ústřice, sépie, krabi, humři, chobotnice a langusty. Tohle všechno nabízí italská kuchyně.
Italští kuchaři také nešetří zeleninou. Fenykl, chřest, cuketa, rajčata, spousta druhů zelených salátů. To vše používají k přípravě čerstvých salátů a nebo velmi často jako přísadu do tepelně upravovaných jídel.
Rýže je další nezbytnou surovinou v italské kuchyni. Hodně se používá jako zavářka do polévek a hlavně také k přípravě tradičního a oblíbeného rizota.
Maso převládá kuřecí a telecí. Italové ho grilují, dusí, vaří s různým kořením. A jaké je nejoblíbenější koření? Samozřejmě je to bazalka.
Neměli bychom zapomenout na dezerty. Je to nejen ta pověstná italská zmrzlina, ale třeba i proslulé dezerty tiramisu nebo panna cotta.
Z kávy preferují Italové espresso a capucino. A rozhodně nezapomínejme na to, že Itálie je obrovským producentem vína. Jedním z největších na světě. Známé Chianti, Trebbiano Toscano a mnoho dalších odrůd pěstují ialští vinaři na svých prosluněných vinicích.
Tohle je jen malá část z toho, co nám může nabídnout italská kuchyně. Mnozí z nás si už dávno oblíbili pizzu a italské těstoviny na různé způsoby. Pestrost života přece spočívá i v tom, že si nemusíme vystačit s naší českou kuchyní, i když je vemi chutná. Můžeme se, a měli bychom to dělat, inspirovat i jinde. Třeba právě v té Itálii.

Tiramisu
Tenhle zákusek si připravte určitě. Lahodný a s čerstvou kávou si ho rozhodně vychutnáte nejlíp.

Zeleninová polévka s tortellini a bílými fazolemi
Parádní polévka s kvalitními italskými těstovinami bude hvězdou ve vašem menu.