Rybízový koláč recept
Rybízový koláč je vyloženě letní moučník. Sladká žmolenka tu krásně doplňuje svěží nakyslost čerstvého rybízu.
Ingredience receptu
- čerstvý rybíz
- těsto:
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek cukru krupice
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 100 g másla
- žmolenka:
- 3 lžíce cukru krupice
- 3 lžíce tuhého másla
- 4 lžíce polohrubé mouky
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem ušleháme do světlé pěny. Pak za stálého šlehání přidáváme postupně mouku, ve které jsme rozmíchali kypřící prášek, změklé máslo a nakonec i vlažné mléko.
Uhněteme hladké těsto a rozložíme ho do máslem vymazané formy na koláč. Povrch těsta posypeme opraným rybízem.
V misce si z tuhého másla cukru a mouky připravíme sladkou žmolenku. Tou pak posypeme rybíz a v předehřáté troubě pečeme koláč přibližně 3/4 hodiny.